Witte speculaas en Boerke Waas erkend als streekproduct

BEVEREN-KRUIBEKE-ZWIJNDRECHT/LOKEREN. Twee Wase streekproducten mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be dragen. Het gaat om speculaas met amandel en witte speculaas van Aerts Speculaas uit Lokeren en gekookt spek, Boerke Waas, van zes Klasseslagers uit het Waasland.
Het Steunpunt Streekproducten, een initiatief van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) organiseert elk jaar twee à drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. Die producten worden getoetst aan een vijftal criteria: gemaakt met grondstoffen uit de streek, door de bevolking aanvaard als streekproduct, op ambachtelijke wijze vervaardigd, in de streek van oorsprong bereid en ze moeten minstens 25 jaar bestaan. In de recentste erkenningsronde hebben twee Wase streekproducten het label STREEKPRODUCT.be ontvangen.
Het eerste is witte speculaas van Aerts speculaas BV uit Lokeren. Deze speculaas onderscheidt zich van de bruine speculaas door het gebruik van witte suiker en een minimale hoeveelheid speculaaskruiden. Er zijn oude recepten terug te vinden uit de jaren 1940, wat illustreert dat het om een oude traditie gaat. De bakkerij werd in 1927 gestart door grootvader Hubert Aerts. Hij bakte naast brood vooral beschuiten, en voegde nadien witte en bruine speculaas toe aan zijn gamma. Tot begin 2024 stond Els Aerts nog aan het roer, nu zetten Karin Savooy en Liviu Sandu met evenveel passie de Lokerse speculaasbakkerij verder.
Aan hun reeds erkende Belgische speculaas wordt de variant Aerts speculaas met amandelen, met een even lange traditie, toegevoegd. Wie de witte speculaas wil proeven kan terecht aan de Toekomstlaan 14b in Lokeren. Het bedrijf is online te vinden op aertsspeculaas.be.

Het tweede Wase streekproduct dat het label mag dragen is Boerke Waas, gekookt spek uit het Waasland dat is ontstaan door een samenwerking van zes Klasseslagers uit het Waasland. De oorsprong van dit initiatief ligt bij klasseslager Jo Quatacker uit Sint-Niklaas. Hij koesterde warme herinneringen aan het sappige spek dat zijngrootvader vroeger traag liet pruttelen op de Leuvense stoof, samen met verse groentjes. Hij sloeg de handen in elkaar met vijf Wase collega’s om samen een recept gebaseerd op en met respect voor de lokale traditie te ontwikkelen. Ze moderniseerden echter de bereiding door de blokjes buikspek van ca. 1,5 à 2 kg vacuüm te zouten en te pocheren. De basisreceptuur is bij elk van de zesslagers dezelfde maar toch proef je subtiele verschillen in smaak. Net zoals vroeger op de Waseboerderijen, waar elk gezin zijn eigen toets meegaf aan het recept.

Boerke Waas gekookt spek kan je koud eten met een stukje brood of warm bij bijvoorbeeld stoemp. Het is ook geschikt voor de grill en de BBQ. Boerke Waas is verkrijgbaar bij Klasseslager Quatacker in Sint-Niklaas, Klasseslager Ter Saksen in Beveren, Klasseslager Beveren Broecke in Beveren, Klasseslager Boel in Nieuwkerken, Klasseslager De Looze in Stekene en Klasseslager Van der Weken in Zwijndrecht. (mb, foto speculaas: © Ellen Goegebuer, foto Boerke Waas: © klasseslagers)