Gemiddeld 21 pesticiden in onze slaapkamer

SINT-NIKLAAS. Velt vzw heeft onderzoek naar de aanwezigheid van pesticiden uitgevoerd. Zo’n 2847 gezinnen waren kandidaat om mee te werken aan het onderzoek dat de naam ‘SOS Slaapkamer’ meekreeg. Uit alle kandidaturen werden 112 locaties, waarvan 13 in Nederland, geselecteerd waar het stof uit de slaapkamers werd geanalyseerd. 

"De resultaten zijn verbijsterend. In totaal vinden we 137 verschillende pesticiden terug. Gemiddeld 21 per slaapkamer. In één slaapkamer troffen we zelfs 52 pesticiden aan.", klinkt het. In 99 procdent van de slaapkamers waren pesticiden aanwezig die en negatieve impact hebben op onze voortplanting. En daar houdt het niet bij op want in alle onderzochte slaapkamers vonden de onderzoekers stoffen terug die hormoonverstorend zijn.  

In onze regio kleuren Sint-Niklaas en Sint-Gillis-Waas rood op de kaart.  In Sint-Niklaas werden in twee slaapkamers respectievelijk 24 en 34 pesticiden teruggevonden. In Sint-Gillis-Waas werden in drie slaapkamers respectievelijk 13, 29 en 49 verschillende pesticiden teruggevonden. In Lokeren troffen de onderzoekers in één slaapkamer 38 pesticiden aan. 

Pesticiden komen op verschillende manieren in het stof van de slaapkamer terecht. "We onderscheiden drie grote categorieën: via gebruik door een naburige landbouwer, via de behandeling van huisdieren tegen parasieten (vlooien, teken) en via allerhande gebruik (muggenstekkers, mierenlokdoosjes) en toepassingen (conserveringsmiddel in kledij, beddengoed en andere voorwerpen) binnenshuis.", luidt het bij Velt. "Op basis van ons onderzoek kunnen we vaststellen dat 70 procent van de teruggevonden pesticiden toe te schrijven is aan het gebruik door een landbouwer in de buurt.", concludeert Velt.  Op haar website bundelt de vzw een aantal tips om pesticiden te vermijden: sos-slaapkamer.nu/alternatieven. (mb, foto: illustratiefoto, © Unlimphotos)

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Het gemeentebestuur doet een oproep om voorzichtig om te springen met pesticiden. Het gebruik van pesticiden is schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid: daar is geen speld tussen...