Werelddierendag: schoolhond Barry heeft positieve invloed op kinderen

SINT-NIKLAAS. Op deze dierendag zetten we het verhaal van Golden Retriever Barry in de kijker. Barry is een schoolhond die na een opleiding van twee sinds vorig jaar actief is in basisschool De Watertoren in Sint-Niklaas. 

Op school levert de hond een positieve bijdrage aan het mentale en emotionele welzijn van de leerlingen. Hij helpt stress en angst bij de leerlingen te verlichten en versterkt hun zelfvertrouwen. Dankzij zijn aanwezigheid verbeteren de sociale vaardigheden van de kinderen, terwijl hij rust en een gevoel van veiligheid biedt. Buiten de schooltijd gaat Barry mee naar huis met zorgleerkracht Michiel. 

Golden Retriever Barry, wat een werknaam is want enkel trainers en baasjes mogen z’n echte naam gebruiken, kreeg z’n opleiding van Canisha VZW, een organisatie die assistentiehonden opleidt om mensen met een beperking of speciale behoeften te ondersteunen. De vzw traint jaarlijks zes tot zeven honden met als doel deze dieren te plaatsen bij mensen voor wie ze een verschil kunnen maken. De vraag naar assistentiehonden is groot, met wachtlijsten die oplopen tot vier jaar. 

Canisha VZW krijgt onder meer fondsen van bedrijven als Versele-Laga, een internationale producent van voedings- en verzorgingsproducten voor huisdieren. "Versele-Laga heeft een hart voor alle dieren en wilt hun welzijn én hun positieve impact op mensen versterken. Daarom steunen we Canisha vzw al 8 jaar, zodat de honden altijd de juiste voeding en verzorging krijgen om hun belangrijke rol in de samenleving te vervullen.", zegt Sarah Lanckman, Brand Manager Versele-Laga. (mb, foto: ©  Versele-Laga)