Egbert Lachaert op bezoek bij familiebedrijf Van Hoecke

SINT-NIKLAAS. Egbert Lachaert (Open VLD), heeft gisteren, vrijdag 15 maart 2024, een bezoek gebracht aan meubelbedrijf Van Hoecke in Sint-Niklaas. Lachaert was er op uitnodiging van  Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, om er te gaan kijken hoe het bedrijf innoveert op vlak van duurzaamheid. 

Familiebedrijf Van Hoecke produceert meubelcomponenten voor de industrie en de vakhandel. Het bedrijf is toonaangevend zowel op het vlak van duurzaamheid als van digitale en technologische innovatie en won al drie keer de award ‘Factory of the Future’.  Innovatie en competitiviteit stonden centraal tijdens het bezoek dat door Fedustria was georganiseerd.  Blijven innoveren is essentieel om concurrentieel te zijn met het buitenland en te kunnen blijven groeien. Onze industrie staat toenemende druk door groeiend protectionisme, geopolitieke instabiliteit en een complexere regelgeving en dus moet die industrie veerkrachtig zijn om sterk te kunnen blijven. 

De hout- en meubelindustrie is een belangrijke sector. In België zijn er in totaal meer dan 1.000 bedrijven actief in dit segment, ze stellen meer dan 17.500 personen te werk. Zo’n 93 procent van deze bedrijven zijn KMO’s die samen een omzet van meer dan 6 miljard euro realiseren, waarvan 35% afkomstig uit de meubelindustrie. Deze bedrijven zijn vooral gericht op export, wat betekent dat zij ondanks uitdagingen als hoge energieprijs, hoge loonkosten en hoge grondstofprijzen toch competitief moeten blijven. Innoveren is dan de boodschap maar daarvoor hebben de bedrijven ademruimte nodig. Fedustria pleit dan ook voor een grotere industriereflex op alle beleidsniveaus. "Het moet onze ambitie zijn om Europa en Vlaanderen te her-industrialiseren tot een koolstof-arme, circulaire economie, met gezonde handelsrelaties met derde landen. Strategische autonomie en eigen, betaalbare grondstoffen zijn daarbij cruciaal. We moeten bovendien onze innovatie- en concurrentiekracht beschermen. Wij pleiten dan ook voor een nieuw toekomstpact voor de industrie in Vlaanderen. Voor een nieuwe visie en strategie op langere termijn om onze industrie weerbaar en wendbaar te houden, in Vlaanderen. Dit engagement zal centraal staan op de eerste Vlaamse Industrietop op 23 maart", zegt Karla Basselier, CEO van Fedustria.

"Innovatie is voor een onderneming wat zuurstof is voor het lichaam. Zonder innovatie verstikken we ons ondernemingsweefsel en dreigen we tot een volledige stilstand te komen. We moeten immers voortdurend naar overmorgen kijken om morgen te kunnen plannen. Als we enkel naar morgen zouden kijken komen we telkens een stap te laat", verklaart Peter Van Hoecke, CEO van Van Hoecke. (mb, foto: © Fedustria / (vlnr):  Els Seghers, Giel Van den Bossche (beiden Van Hoecke), Egbert Lachaert (Open VLD), Peter Van Hoecke (CEO Van Hoecke), Karla Basselier (CEO Fedustria) en Ingrid Hontis (Manager Duurzaamheid en Klimaat Fedustria))

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS.  Vlaams minister Matthias Diependaele bracht woensdagmiddag, 18 oktober, samen met Unizo Oost-Vlaanderen een bezoek aan Van Hoecke in Sint-Niklaas. Het bezoek kaderde in de Dag van de...