Wat er gebeurt met het geld van een verkeersboete


Erwin Cassiman, Administratief Medewerker op het Secretariaat Faculteit Letteren & Wijsbegeerte Vrije Universiteit Brussel heeft onderzocht wat er met het geld gebeurt dat door de Vlamingen moet betaald worden voor een verkeersboete. Hij kwam tot de conclusie dat het merendeel van het geld naar het Walloni? verdwijnt. De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de gemiddelde Waal amper 16 euro. Het valt te betwijfelen of een Vlaming roekelozer rijdt dan een Waal. Erwin Cassiman merkte snel op dat flitspalen in Walloni? bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne. Hij telde er 14 flitspalen tegenover 501 die hij telde op de site van Vlaamse Overheid, waarvan liefst 153 in Vlaams-Brabant, in Vlaanderen. De pakkans is in
Walloni? bijzonder veel  kleiner dan in Vlaanderen.
?Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over,? zegt de onderzoeker, ? Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde boetefonds. Volgens het
eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen de Vlaamse politiezones 3,26 euro per inwoner en de Waalse 6,52 euro.?  Dat is natuurlijk het dubbele.
Als deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het gevolg is van een stijging van het aantal uitgeschreven verkeersboetes, worden de feiten nog frappanter.
De meeropbrengst in 2003 kwam voor 83% uit de zakken van de Vlamingen,
voor 12% van de Brusselaars en voor amper 5%  uit Walloni? ! Volgens Cassiman is daarvoor vanuit de regering geen verantwoording gekomen. ?Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord?, aldus Erwin Cassiman ?Flits! Uw geld zit in Walloni??(F)