Minimale vergoeding handicar daalt in Kruibeke

GROOT-KRUIBEKE.  Het OCMW heeft de minimale vergoeding voor het gebruik van de handicar gewijzigd. Aan de basis hiervan lag de vaststelling dat in het rusthuis personen verblijven die hun partner thuis willen gaan bezoeken. Het komt meer en meer voordat ??n van de partners in het rushuis verblijft terwijl de andere nog kras genoeg is om thuis te blijven wonen. Het bedrag voor het gebruiken van de handicar stond op 0,30 euro per kilometer met een minimum van 6,25 euro. Dat is nu teruggebracht op 3 euro. Een begeleider reist gratis mee. De jongste tijd heeft het OCMW in het kader van een plan voor de thuiszorg, extra aandacht besteed aan de verdere uitbouw van de handicarwagen die zelfs plaats biedt aan 5 rolstoelgebruikers met 2 begeleiders en de chauffeur. Een andere mogelijkheid is ook: 1 rolstoelgebruiker plus 4 personen met 2 begeleiders en de chauffeur.
De Kruibeekse handicar was er eigenlijk reeds van in 1998 maar er was vastgesteld dat het gebruik vrij beperkt was. De grootste hinderpaal was het gebrek aan chauffeurs. Onder impuls van OCMW -raadslid Camiel Steenssens, hebben zich nu voldoende vrijwilligers ter beschikking.
De handicar kan gebruikt worden door rolstoelgebruikers, personen met bewegingsmoeilijkheden, langdurig zieken en bejaarden die niet op eigen kracht gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Ze moeten beschikken over een gebruikerskaart die op de Sociale Dienst van het OCMW moet worden aangevraagd. Het is nu mogelijk dat gehandicapten, bejaarden en langdurig zieken toch nog eens boodschappen kunnen doen.
De wagen staat elke dag van de week, en op zon -en feestdagen, ter beschikking, zowel overdag als ?s avonds. Men kan er mee rijden naar om het even welke activiteit zoals toneel, sport, uitstappen. Het beperkt zich wel voor vervoer in Belgi? en de handicar kan niet gebruikt worden voor het vervoer van goederen!
Het reserveren van de handicar moet 3 dagen op voorhand gebeuren op de Sociale Dienst van het OCMW, Kruibekestraat 12 Bazel, 03/740.96.20 of 03/740.96.10 . Dat kan elke werkdag van 9u tot 12u en dinsdag ook van 17u tot 19u. (F)