Burgemeester Denert wil ezels in de gemeente


GROOT-KRUIBEKE. Misschien kan Antoine Denert in ons land de titel krijgen van ?de meest creatieve burgemeester?. Hij gaat niet alleen nepkoeien in de straten plaatsen, hij wil ook ezels in het dorpsbeeld brengen door hen op groene stroken in wijken te laten grazen. Ze hebben dat jaren reeds ?begrazingsprojecten? genoemd. Denert zal als eerste wijken Cauterhoek Kruibeke en Wijnakkershoek Bazel, voorzien van ezels.

De groenzones zullen worden omheind en de bewoners zullen wel enkele regels in acht moeten nemen. Zo vertelde de burgemeester al dat zal gevraagd worden hen niet te voederen. Ze moeten nog wat gras kunnen eten ook want anders wordt de bedoeling gemist. Ezels eten gras of hooi maar ook kruiden en groenten en groentenafval. Belangrijk is wel dat ze altijd vers water moeten hebben, zowel in de zomer als in de winter. Hij houdt nochtans niet van regen. De ezel heeft trouwens een andere vacht dan deze van een paard of een pony. Bij een ezel droogt ze niet rap op.
De ezel wordt steeds meer als huisdier gehouden en merkwaardig is wel dat hij zelf dol is op mensen. Het is een hobbydier waarop ook kan gereden worden en in de ezelsclubs worden zij ook voor de kar gespannen. Kenners getuigen het: een ezel is lief,  gaat niet op zijn achterbenen staan en is trouw.
Het gezegde ?koppige ezel? is onterecht. De ervaring leerde ook dat, wie een ezel wil houden, best geen hengst neemt wat die is enorm sterk en denkt alleen aan seks. Hij wordt zelfs agressief als hij niet genoeg merries kan dekken!
Een ezel kan 30 jaar oud worden.(F)