Begraafplaats van Rupelmonde krijgt nieuwe weg en urnenveld

RUPELMONDE. Het kerkhof van Rupelmonde in de Temsestraat heeft dringend nood aan instandhoudingwerken want sommige graven liggen er verloederd bij. Het gemeentebestuur is nu zinnens er wat aan te doen. Naast de herstellingswerken aan de kasseiweg door de begraafplaats loopt, wil de gemeente er vooraan, waar nu nog gras is, een urnenveld aanleggen. Een strooiweide is er reeds maar er was al heel wat vraag naar een urnenveld. Meteen zal begonnen worden met het renoveren van het kerkhof.

Dat het er alles behalve fraai uitziet, is een gevolg van de slordige manier van begraven vroeger. Dat zei burgemeester Denert. Zo werd geen rekening gehouden met de verschillende concessies bij het toekennen van een laatste rustplaats. Ze liggen door elkaar. Bovendien zijn er graven bij die echt verwaarloosd zijn en volgens Denert zal de gemeente de zwaar beschadigde grafzerken zelf moeten afbreken want familieleden ruimen niets op. Het is ook de bedoeling om er aanplantingen aan te brengen.


Op het kerkhof van Rupelmonde liggen ook bekende figuren begraven zoals de Vlaamse letterkundige Lodewijk Scheltjens die in Rupelmonde overleed op 4 november 1946. Scheltjens werd geboren te Brussel op 8 december 1861. Tijdens zijn jeugd verbleef hij te Steendorp, waar hij in contact kwam met het werkvolk van de steenbakkerijen. Hij studeerde aan de normaalschool te Gent en werd onderwijzer te Rupelmonde.
Lodewijk Scheltjens schreef hoofdzakelijk toneelstukken. Veelal werd er vooral het volksleven, ook dat in Rupelmonde, in uitgebeeld. In enkele van zijn stukken kwam ook de dierenbescherming aan bod. Hij stond bekend als een dierenbeschermer. Lodewijk Scheltjens was voorzitter van de "Bond van Vlaamsche Toneelschrijvers" van 1910 tot 1937. Hij schreef ook een aantal jeugdboeken en essays en publiceerde eveneens onder de pseudoniemen "Ludovic Schelti", "Mozes Stekelbach" en "Lodewijk Witte".


Ook Clara Hamendt, eveneens een letterkundige figuur, kreeg haar laatste rustplaats op dit kerkhof.
De werken aan het kerkhof beginnen met de herstelling van de wegen waarvoor de prijs is geraamd op bijna 82.000 euro. De kasseien zullen worden vervangen door klinkers. Ook de waterleiding zal er worden uitgebreid. (F)