Karel Noppe wil lokfietsen inzetten in de strijd tegen fietsdiefstallen
SINT-NIKLAAS. Nu het door een wetswijziging mogelijk is geworden dat de politie lokfietsen mag inzetten in de strijd tegen fietsdiefstallen, roept gemeenteraaslid Karel Noppe (Liberaal Sint-Niklaas) op om dat opnieuw te doen.
In Sint-Niklaas werden in 2018 470 fietsdiefstallen geregistreerd. In 2022 was dat aantal gedaald naar 331. "Maar", zo zegt gemeenteraadslid Karel Noppe, "dat zijn er nog steeds 331 te veel. Vanuit de stad wordt er ingezet op preventie. Zo worden inwoners gestimuleerd om hun fiets te laten graveren. In het verleden werd er ook gewerkt met een lokfiets. Maar daar was geen wettelijk kader voor. Het gebruik van de lokfiets viel dus stil."
Nu is dat wettelijk kader er wel. Tijdens een panelgesprek ter gelegenheid van 20 jaar Fietsersbond Sint-Niklaas riep Noppe het stadsbestuur op om van dat kader gebruik te maken en de lokfiets in te zetten in de strijd tegen fietsdiefstallen.
Hoe werkt dat, een lokfiets?
In een lokfiets wordt een kleine zender geplaatst. Wanneer de fiets gestolen wordt, dan kan de politie deze in realtime volgen en zo een fietsdief op heterdaad betrappen. Het is dan ook een efficiënt instrument om fietsdieven en dievenbendes op te sporen. Indien het om een occasionele fietsdief gaat dan krijgt deze een onmiddellijke boete. Gaat het om een bende of dader die al meermaals diefstallen heeft gepleegd, dan zal de klassieke procedure gevolgd worden en komt de zaak voor de rechtbank. (mb, foto: illustratiefoto, © Unlimphotos)