Jeugdhuis Den Biel Sint-Gillis nodigt uit

SINT-GILLIS-WAAS. Op zaterdag 6 augustus organiseert het jeugdhuis Den Biel uit de Kerkstraat een groot evenement in en rond het jeugdhuis.  Op die manier wil het bestuur het jeugdhuis meer bekend maken bij de jongeren uit Groot-Sint-Gillis. Het is op zoek naar meer jongeren die mee het jeugdhuis een toekomst willen geven. Jeugdhuis Den Biel heeft een bewogen geschiedenis sedert in mei 1996 hun lokaal, gelegen in een kelder, in de vlammen op gaat door een kortsluiting in het gebouw er boven. Alle mogelijkheden voor heropbouw worden bekeken, maar konden niet uitgevoerd worden. Gedurende enkele maanden is er geen jeugdhuis, wegens geen huisvesting maar in het najaar 1996 hebben ze toch een tijdelijke verblijfplaats in barakken aan de Bibliotheek.
In april 1997 krijgt Den Biel tijdelijk voor 2 jaar, een verblijfplaats in een vervallen woning in de Kerkstraat. Het jaar nadien zit er nog steeds geen vooruitgang in de plannen en de gemeente dacht aan een nieuw jeugdhuis maar  het was toch al mei 1999 dat er een architect werd aangesteld en de voorontwerpen licht zien.
Eind 1999 zorgen slopingswerken aan de 2 aangrenzende woningen er voor dat de mannen van Den Biel ook in de problemen komen in h?n locatie. Eind 1999 is de architect er uiteindelijk na vele voorontwerpen en discussies in geslaagd om een aanvaardbaar plan uit te werken.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 deed de gemeente inspanningen om een nieuw jeugdhuis te bouwen in samenwerking met Vzw jeugdhuis Den Biel. Het was nog lang wachten op de bouwvergunning zodat het half 2001 is dat de plannen worden goedgekeurd en eind van dat jaar starten de werken. Maar de lijdensweg is nog niet ten einde want een maand later wordt de bouw stilgelegd door het negatief advies van de milieuraad van de Provincie Oost-Vlaanderen. Voor de milieuvergunning dient plots 100 decibels geluid afge?soleerd te worden i.p.v. de voordien gemelde 90 dB. Bovendien dient akoestisch vooronderzoek te gebeuren en dienen alle bouwmaterialen akoestisch ge?valueerd te worden.
Deze onderzoeken werden uitgevoerd en de gevraagde verbeteringen werden in de plannen uitgewerkt. De aanvangsdatum wordt nu april 2002 en de aannemer staat klaar om met de ruwbouw te beginnen.
Opnieuw werd de vergunning negatief bekeken door de commissie. De gemeente diende nu bewijzen voor te leggen dat 2 aangrenzende gebouwen niet bewoond zijn. Ook de gebruikte beglazing werd afgekeurd. De vraag die toen werd gesteld was of de commissie dat niet eerder had kunnen melden bij de andere opmerking. Typisch Belgisch dus. De vergunning was weer afgekeurd en zo moest 2 tot 4 maanden gewacht worden.
De bouw van het nieuwe jeugdhuis ging eindelijk van start in de zomer van 2002 en een jaar later kon de bouw worden opgeleverd en startte de inrichting. De medewerkers van Jeugdhuis Den Biel zullen zeker nooit vergeten hoe ze op 6 september 2003 eindelijk konden openen. 
Sint-Gillis had nu een plaats waar jongeren elkaar ontmoeten, een plaats waar er een samenwerking is. Een locatie waar jongeren kunnen fuiven, een optreden zien, een pintje drinken.
In Den Biel kunnen jongeren informatie komen zoeken over zaken die hen aanbelangen. Deze informatie wordt hen gegeven, door middel van info-avonden, info-weekends, infotheek en uiteraard ook via de kern. Samen met het VFJ (Vlaamse Federatie van Jeugdhuizen) proberen zij een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden met voor ieder wat wils.
Jeugdhuis Den Biel zoekt naar nieuw talent om mee te werken. Daarom proberen ze onder het motto ?Mijn jeugdhuis is anders?  meer jeugd naar het jeugdhuis te brengen.  Op de dag van de braderij, 6 augustus, brengt het jeugdhuis daarom een groot spektakel op het schuttershof in Sint-Gillis-Waas. 
Achteraan het terrein zal de parking omgetoverd worden tot een grote zandbak waar een wedstrijd strandvoetbal zal gehouden worden.  Naast deze wedstrijd zullen er verscheidene randanimaties voorzien worden voor de bezoekers.
Workshops zoals hennatatoo of het beschilderen van de huid, dj-cursus en graffiti wprden aangeboden.
In het jeugdhuis zelf zal er een kleine tentoonstelling gehouden worden over de geschiedenis van het jeugdhuis. Verder zullen organisaties zoals de VAB en de politie worden aangesproken om vormende attracties te plaatsen voor de jongeren.  Voor de allerkleinsten komt er een workshop ?schminken?. Daarnaast zal er ook voor hen ook een springkasteel ter beschikking staan. 
Op een groot terras v??r het jeugdhuis, kan iets gedronken worden.
De avond wordt ingezet met een optreden op het overdekte podium.  Daarna kan iedereen nog een geweldige fuif meemaken of buiten op het terras zitten.
Inschrijven voor het voetbaltornooi en algemene info over het jeugdhuis en de werking ervan kan via Hendrik Den Hond op 0486/73.40.51 of via www.denbiel.be. (F)