Nieuw tewerkstellingsproject OCMW bijzonder succesvol

BEVEREN. Om het aantal leefloners te beperken en deze mensen opnieuw kansen te geven op de arbeidsmarkt heeft OCMW van Beveren sinds 2001 een actief tewerkstellingsbeleid gevoerd voor deze doelgroep. Begin 2001 waren er ongeveer 5 mensen tewerkgesteld, nu meer dan dertig mensen.

Naast de tewerkstelling in de eigen administratie, de woon- en zorgcentra en Windekind worden deze mensen ook gratis ter beschikking gesteld aan scholen en VZW?s uit de sociale sector. Voorwaarde was dat het niet om functies als schoonmaaktster ging. Een vijftal mensen werken in renovatieprojecten voor eigen sociale woningen van het OCMW en enkelen werden tegen een geringe vergoeding ter beschikking gesteld aan private werkgevers.

Samen met het Centrum voor Levensvorming (CvL) uit Temse werd begin januari een opleiding en stagetraject opgestart voor een groepje van zeven vrouwen. Het OCMW stelde hen gedurende zes maanden drie dagen per week tewerk. Van de zeven vrouwen die in januari gestart zijn hebben er zes de stageperiode tot een goed einde gebracht. Een persoon heeft na enkele maanden moeten afhaken om persoonlijke redenen maar zij is ondertussen opnieuw aan het werk. Dankzij de intense begeleiding en de positieve inzet van de werkneemsters zijn de ervaringen van de werkgevers na de zes maanden stage vrij positief. Voor vijf van de zes hebben zij zelfs besloten om verder te gaan met de werknemer en stelt het OCMW hen vier dagen ter beschikking van de werkgever. Het OCMW betaalt het loon, het vakantiegeld, de eindejaarspremie, de verzekeringspremie en de patronale bijdragen. Dankzij de uitgebreide subsidi?ring door de federale overheid van deze tewerkstelling blijven de kosten voor de werkgever beperkt tot 540 ? per maand.

Het ?springplank? project is duidelijk zijn naam waardig. Spijtig genoeg had ??n winkel nu reeds een overschot aan personeel, zoniet zouden vandaag alle zeven de werkneemsters vandaag aan het werk zijn en niet langer met een vervangingsinkomen moeten rondkomen. Ook hun sociale integratie is er zienderogen op vooruit gegaan.

Het OCMW van Beveren start in september dan ook met een tweede groep mensen. Ook mannen kunnen nu in aanmerking komen. Ge?nteresseerde bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden bij onze trajectbegeleider Chlo? Wauters op het nummer 03/750.92.43.