Jonas Boel finalist voor titel ‘Viskok van het Jaar 2024’

TEMSE/GENT.  Jonas Boel van Bar Coupe in Temse is een van de vijf finalisten die op maandag 20 november aantreden in de kookarena op Horeca Expo Gent om te strijden voor de titel van Viskok van het Jaar 2024. Hun uitdaging: bewijzen dat ze het lekkerste en origineelste gerecht met schartong, de Vis van het Jaar 2023, op hun menukaart hebben staan.

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor schartong als Vis van het Jaar 2023. Voor wie de vis niet kent: Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten.  De vis wordt vooral gevangen als bijvangst van tong, vooral in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje. Het merendeel van de schartong die Vlaamse vissers aanlanden is bestemd voor de Spaanse markt, waar schartong erg gegeerd is. Om de vis in eigen land te promoten, werd de vis gekozen als vis van het jaar. 

De vis vormt ook de uitdaging op de 34ste editie van de Nationale Horecawedstrijd van VLAM met de Vis van het Jaar tijdens de Horeca Expo in Flanders Expo Gent. Uit een reeks ingestuurde recepten koos een vakjury vijf finalisten. Naast Jonas Boel van Bar Coupe in Temse zijn dat Yves Aerts van restaurant Amitié in Kinrooi, Arnout Desmedt van traiteurszaak A Cook in Keerbergen, Diego De Baets als privéchef voor Atelier D in Brugge en Gilles Pauwels van traiteurszaak Visateljee in Pittem.  Zij zullen op 20 november moeten bewijzen dat ze het lekkerste en origineelste gerecht met schartong op hun menukaart hebben staan. 

De laureaten krijgen elk het diploma 'Laureaat - Viskok van het Jaar 2024' en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge. De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2024’, een cheque ter waarde van 750 euro en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Boury in Roeselare. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van 200 euro verloot om te gaan eten in het winnend restaurant.

De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2024’ vindt vanaf 14 uur plaats in de demonstratiekeukens in hal 8 tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent. (mb, foto: © heikki verdurm)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Zaterdagavond hebben Peter Van Hoof en Tim De Clerck de Wase editie van het kickertornooi Maes Pils gewonnen. Dat tornooi werd gespeeld in café Las Caux. Het duo mag het opnemen tegen...