Rioolwaterzuivering in Burcht verloopt optimaal

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Sedert juni is de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de Burchtse Weel gerenoveerd en wordt van vuil water schoon water gemaakt. De nieuwe installatie behandelt het afvalwater afkomstig van de fusiegemeenten Zwijndrecht en Burcht. In de toekomst zal ook het afvalwater van Antwerpen-Linkeroever aangesloten worden op de RWZI.

De RWZI van Burcht werd in 1976 gebouwd met een ontwerpcapaciteit van 19.800 inwonerequivalenten (IE). De uitbreiding van de nutri?verwijdering voor 31.500 inwoners werd  eind 2003 in gebruik genomen. Het water dat er wordt gezuiverd, belandt in de Laarbeek, die een ruime kilometer verder in de Schelde uitmondt. De RWZI wordt bemand door 2 personen. Van hieruit worden de RWZI's van De Klinge en Kieldrecht bediend. Buiten de werkuren worden de installaties continu gesuperviseerd via alarmbewaking.


In principe zijn de waterlopen zelfreinigend. Microscopisch kleine bacteri?en waterplanten vormen een grote schoonmaakploeg. Maar de huishoudelijke vuilvrachten die dagelijks in Vlaanderen wordt geproduceerd, kunnen de rivieren natuurlijk niet aan. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie bootst eigenlijk het zelfreinigend vermogen van de rivieren na.


Eerst worden alle grove en bezinkbare afvalstoffen uit het water verwijderd. Dan volgt een biologisch zuiveringsproces. In een groot beluchtingbekken halen micro-organismen zeer kleine en opgeloste afvaldeeltjes uit het water. In de nabezinktank worden water en micro-organismen vervolgens weer gescheiden. Het bezonken slib wordt gedeeltelijk hergebruikt in het biologische zuiveringsproces. Het teveel aan slib gaat via een indiktafel naar de buffer, vanwaar het vloeibaar slib wordt afgevoerd naar verschillende verwerkingsinstallaties.


Aquafin NV maakt sinds zijn oprichting in 1990 in opdracht van het Vlaams Gewest,  versneld werk van zuiver water in Vlaanderen. Ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van de nieuwe infrastructuur en optimalisatie van de overgenomen installaties en leidingen behoren tot het uitgebreide takenpakket. Eind 2004 was Aquafin verantwoordelijk voor de exploitatie van 202 RWZI?s, 832 pompstations en 3.810 km leidingen. (F)