Waasland Shopping bouwt één van de grootste zonnepanelen carports van Vlaanderen

SINT-NIKLAAS. De werkzaamheden startten al in mei maar zijn pas onlangs afgewerkt: de werken aan het wat één van de grootste zonnepanelen carports van Vlaanderen wordt genoemd. Waasland Shopping bouwde samen met energiespecialist Perpetum Energy een carport van ruim 4000 vierkante meter en die is volledig bedekt met zonnepanelen, goed voor goed voor 1MWp. Met de zonnepanelen kan het shoppingcenter 1MWp opwekken of bijna een vijfde (17 procent) van de nodige energie. Het project heeft 1 miljoen euro gekost. 

De carport werd vandaag in gebruik genomen in aanwezigheid van burgemeester Lieven Dehandschutter, Vincent Hermans (Waasland Shopping Manager) en Toon De Meester (Operations Director Retail Property Manager van Ceusters). Klanten kregen voor de gelegenheid een ecologisch gadget. "Ik ben opgetogen om aanwezig te zijn bij deze grote stap richting de verduurzaming van het winkelcentrum. De lancering van de duurzame carport is een mijlpaal voor de stad. Dit initiatief zet het winkelcentrum op de kaart als voorloper op vlak van duurzame initiatieven en komt zowel de bewoners, handelaars en bezoekers ten goede.", aldus burgemeester Lieven Dehandschutter.

De ambitie van Waasland Shopping om energie-efficiënt te werken gaat verder. De komende maanden worden meer dan 4.000 lampen vervangen door LED-verlichting en door beter afgestelde CO2-meters zal er minder airco nodig zijn en zal op termijn het stroomverbruik met een vijfde (of 20 procent) dalen. Dat zal naar verwachting voor een CO2-besparing van meer dan 500 ton per jaar zorgen.  

In de loop van de komende maanden wordt het aantal laadpalen gevoelig uitgebreid. Het doel is om 100 laadpunten te plaatsen op parking C. Dat betekent dat een derde van het aantal parkeerplaatsen op parking C een laadpunt krijgen. Daarmee kunnen bezoekers de wagen aan een voordelig CREG-conform tarief opladen. (mb)

 

Lees ook:

Real bouwt duurzaam met de Max

SINT-GILLIS-WAAS. Bouwbedrijf Real uit Sint-Gillis-Waas heeft met een nieuw concept een antwoord op vragen over duurzaam en modulair bouwen. Het bedrijf verwerkte meer dan 30 jaar  ervaring en...

Veiliger schoolomgevingen in Meerdonk

SINT-GILLIS-WAAS. Binnen het dossier ‘veilige schoolomgevingen’ heeft de gemeente Sint-Gillis-Waas de schoolomgevingen in deelgemeente Meerdonk aangepakt.