Beheer centrale keuken OCMW Beveren wijzigt niet.

GROOT-BEVEREN. De OCMW -raad heeft onlangs beslist om voor de levering van de voedingswaren en het beheer van de centrale keuken de volgende vier jaar opnieuw samen te werken met de firma Sodexho uit Brussel. Aan deze beslissing ging een grondig onderzoek vooraf naar de optimale beheersvorm van een grote centrale keuken. Deze keuken levert de maaltijden voor de vijf woon- en zorgcentra, kinderdagverblijf Windekind en de Bron het tehuis voor andersvaliden. Uit het onderzoek bij 9 OCMW?s bleek dat drie beheersvormen voor een dergelijke keuken gangbaar zijn. Namelijk de volledige privatisering waarbij zowel de aankoop van de voedingswaren, het beheer van de keuken en alle personeelsleden door de private partner worden geleverd. Een drietal OCMW?s beheerden hun keuken volledig zelf en kochten zelf de voedingswaren aan. Tenslotte is er nog een gedeeltelijke privatisering waarbij alle personeelsleden in dienst blijven van het OCMW maar wordt enkel het management uitbesteed alsook de centrale aankoop van de voedingsmiddelen. Deze gedeeltelijke privatisering is tot op heden van toepassing in het OCMW van Beveren.
Naar kwaliteit van de maaltijden en algemene tevredenheid van de bewoners gaven de drie beheersvormen geen merkbare verschillen. Op het gebied van kostprijs was er ook weinig verschil tussen een volledige privatisering en een gedeeltelijke privatisering. De uitbatingkosten van keukens in eigen beheer waren merkelijk duurder tot zelfs het dubbele van de kostprijs in de eerste beheersvormen.
Bovendien is de kennis over kwaliteitsbewaking en hygi?nenormen van de private partner een duidelijke meerwaarde. Zij beheren vele keukens en weten dat hoogbejaarde mensen een zeer kwetsbare groep vormen. Het is absoluut noodzakelijk dat de lat zeer hoog gelegd wordt.
Na dit onderzoek heeft de OCMW raad beslist op dezelfde basis verder te werken en enkel het beheer en de aankoop van de voedingswaren uit te besteden. De 18 personeelsleden die in de Beverse OCMW-keuken actief zijn tewerkgesteld kunnen blijven.
De nieuwe aanbestedingsprocedure leverde als meest gunstige partner de firma Sodexho op. Met deze firma werd ook de voorbije 6 jaar samengewerkt. De waarde van het contract bedraagt ongeveer 2,4 miljoen euro. (F)