Bezoek aan het Provinciaal Molencentrum is vakantietip

WAASLAND/WACHTEBEKE. Voor het Waasland is Wachtebeke zeer nabij en daar is heel wat te beleven om er vakantietips van de maken. MOLA ? het Provinciaal Molencentrum opende op 25 juni  met een volledig nieuwe, permanente tentoonstelling. Na de recente renovatie van het kasteel Puyenbrug, worden de deuren nu definitief terug opengezet voor het publiek.

De naam MOLA komt uit het latijn en betekent ?molen?. Het is niet zomaar een museum maar vooral een kennis- en informatiecentrum. Alles draait om de molen. Een gespecialiseerde bibliotheek en een fotoverzameling staan ter beschikking, er wordt advies verleend bij molenrestauraties, de provinciale molens worden vanuit MOLA beheerd, de molendraaipremie wordt van hieruit geco?rdineerd en het Interreg-III project 'Ruimte voor Molens' wordt vanuit MOLA gestuurd.
Vanaf 25 juni  is er nu ook de nieuwe tentoonstelling. Geen afgietsel van het vroegere Molenmuseum, maar een verrassend concept waarin de techniek van de molen, de geschiedenis van de Vlaamse staakmolen en de toekomst van hernieuwbare energie centraal staan. Ook het Oost-Vlaams molenbeleid komt aan bod.
Vandaag maken in Vlaanderen zowat 400 beschermde wind-, water- en rosmolens deel uit van het ambachtelijk en industrieel erfgoed. Ze worden gerestaureerd en draaien weer. In de MOLA- databank vindt men gegevens over het Oost-Vlaamse molenpatrimonium en in de bibliotheek kan men terecht voor meer informatie over molens wereldwijd.
Waterkracht en wind worden al sinds de Oudheid benut om het werk van mensen lichter te maken. Dat gebeurt ook nog vandaag. Moderne wind- en watermolens werken als een reusachtige fietsdynamo. Ze malen niet, maar wekken elektriciteit op. MOLA laat de evolutie zien van de molentechnologie. Molens zijn immers de voorlopers van alle machines: ze werden gebruikt om te malen, te persen, te pompen, te zagen, te raspen, ? De overbrenging of koppeling, het systeem om een draaibeweging te versnellen, te vertragen of in een heen- en weer beweging om te zetten, kwam tot ontwikkeling in de molen en kende later nog ontelbare toepassingen.
Een hoogstandje in elk opzicht is de staakmolen: een houten windmolen die op ??n enkele verticale paal of staak rust. De hele constructie draait volmaakt in evenwicht rond de staak en wordt zo in de wind gezet. Historische bronnen wijzen naar het 12de eeuwse Vlaanderen als bakermat van de staakmolen. MOLA laat zien hoe de staakmolen technisch in elkaar steekt en hoe de molenaar ermee werkt.
Nieuw in de opstelling is ook dat de gespecialiseerde molenbibliotheek in de bezoekersroute is opgenomen. Op die manier verlaagt de drempel en wordt elke nieuwsgierige uitgenodigd om een boek in te kijken of ??n en ander op te zoeken.
De presentatie is fris en actueel. Voorwerpen en oude molenboeken vormen de tastbare getuigen van een rijk molenverleden. Doe-modellen en maquettes nodigen uit tot interactie. Film en computersimulatie brengen de hoofdthema?s verrassend in beeld.
Het Provinciaal Molencentrum aan Puyenbrug 5 te Wachtebeke, is open van 1 april tot 30 september: van dinsdag tot vrijdag: 9.30 tot 17.30u, weekend en feestdagen: 10.30 tot 18u.
Van 1 oktober tot 31 maart: van dinsdag tot zondag: 9.30 tot 17u. Gesloten op maandag. De toegang is gratis.(F)