Basisscholen van Kruibeke en Temse werkten met het MEGA-project rond drugs

TEMSE/KRUIBEKE. De lokale politiezone Temse-Kruibeke werkt rond een project dat de leerlingen van het 6de leerjaar bewust moet maken van de gevaren van drugs en andere genotmiddelen. Ze hebben het 'Mijn Eigen Goed Antwoord' of Mega-project genoemd. Dit jaar namen alle of 15 lagere scholen deel. Daarmee werden 445 leerlingen bereikt.


In het MEGA-project wordt preventie gezien als het werken aan gedragsbeïnvloeding van kinderen. De ouders worden uitgenodigd op een ouderavond om kennis te nemen van het project. De politiezone beschikt over drie gespecialiseerde MEGA-agenten: Katty De Bruyn, hoofdinspecteur en coördinator van het project, en de inspecteurs Erik Verheyden, Sandra De Middelaere, Elke Tempels en Christine Vermachelen.


Het bestaat uit 10 lessen. De lessen 1, 2 en 10 worden door de Mega-agenten uiteengezet, les 6 wordt door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding CLB gegeven. De overige lessen worden door de leerkracht gegeven. Die lessen bestaan uit veiligheidsoefeningen, gebruik en misbruik van genotmiddelen en de gevolgen ervan, vormen van druk waaraan men kan blootstaan, werken aan je eigen persoontje, assertiviteit : een antwoordstijl, stress, hoe ga ik ermee om, oplossen van misverstanden, invloed van de media (reclame), beslissen en risico?s nemen, alternatieven voor druggebruik.


Ook het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen politiediensten en sleutelfiguren binnen de opleiding zoals directie, leerkracht, CLB. en het verhogen van de aanspreekbaarheid t.o.v. hulpdiensten  en de mogelijkheid tot het cre?n van mogelijke oplossingen bij eventuele problemen zijn meerwaarden van het project.


Als hoogtepunt werd het project dit schooljaar  afgesloten met een knal-MEGA-fuif in samenwerking met de gemeentebesturen van Kruibeke en Temse. De fuif had als doel  om de kinderen ervan bewust te maken dat feesten en plezier maken ook kunnen zonder het gebruik van genotmiddelen.


Bovendien ontving elke leerling een Mega-T-shirt dankzij de sponsoring van de Wase Serviceclub De Ronde Tafel.  Deze overhandiging vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.(F)