De Pretcammionette komt terug in Temse


Vorige zomer beleefden zo?n 200 kinderen uit Temse  onvergetelijke uren met de rondreizende pretcammionette van de Integratiedienst en de dienst Schoolopbouwwerk van het OCMW.Met dit initiatief ontdekken ook ouders van allochtone en kansarme kinderen het belang en het plezier van jongeren die wekelijks samen spelen in de jeugdbewegingen en die dagelijks spelen op de speelpleinwerking SpeGT tijdens de grote vakantie.

In augustus trok toen integratieambtenaar Ann Scholliers met collega?s van het schoolopbouwwerk in een gehuurde bestelwagen vol spel- en foldermateriaal rond naar kinderverzamelplaatsen in de sociale woonwijken en het centrum van Groot-Temse.
Via originele en creatieve groepsspelen begeleidden ze allochtone en minder gestimuleerde kinderen en hun ouders naar bestaande structuren van het jeugdwerk.
Op vijftien plaatsen kwam er een bord met ?Hier stopt de pretcammionette?. Via flyers in de scholen, de bibliotheek en via een autogeluidsinstallatie werd reclame gemaakt in de diverse wijken.
Voor de kinderen verzekerde het busje twee uur speelplezier met groepsactiviteiten als parachutespelen en kegelen maar ook educatieve letterestafettes. Ouders kregen folders mee van de buitenschoolse kinderopvang, de speelpleinwerking van de sport- en de jeugddienst en van de bestaande jeugdbewegingen in Temse .
Ondertussen vonden enkele kinderen al de weg naar de gemeentelijke speelpleinwerking SpeGT. Naast de vele lovende woorden van de ouders ,ontvingen de initiatiefnemers ook felicitaties van leerkrachten en zelfs van mensen zonder kinderen uit de diverse buurten.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) stelde de pretcammionette als een praktijkvoorbeeld die een aanzet geeft tot vernieuwing.
Bij gebrek aan directe financi?le middelen diende het gemeentebestuur van Temse bij het Impulsfonds voor Migrantenbeleid, een subsidiedossier in voor de aankoop van een bestelwagen. Deze keurde een subsidiebedrag goed van 12.580 euro voor het aankopen van een cammionette en extra materiaal. Dit aangevuld met extra middelen die de jeugddienst ter beschikking kreeg via het jeugdwerkbeleidsplan voor projecten van maatschappelijk kwetsbare jeugd, zal de pretcammionette deze zomer gedurende twee maand opnieuw uitrukken.
Zowel ?s morgens als in de namiddag zullen er haltes aangedaan worden over gans het grondgebied van Temse maar deze liggen nog niet vast.
Op dinsdag 28 juni  om 14 u worden de sleutels van de nieuwe pretcammionette overhandigd aan het gemeentebestuur van Temse op de esplanade voor het gemeentehuis.(F)