Minister Diependaele hertekent Oost-Vlaams sociaal woninglandschap

REGIO. Momenteel zijn er in Oost-Vlaanderen 29 verschillende sociale verhuurders. Daar komt vanaf 1 januari 2023 verandering in. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele hervormt de sector zodat er in elke gemeente maar 1 sociale woonorganisatie zal zijn, nl. de woonmaatschappij. Dat wordt een verregaande samenwerking van de huidige sociale huisvestingmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s). 

Bedoeling is om tot 12 Oost-Vlaamse woonmaatschappijen te komen. Het Waasland wordt opgedeeld in drie regio’s: Waasland-Oost (met Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht), Waasland-Midden (met Sint-Niklaas en Temse) en Waasland-West (met Lokeren, Moerbeke en Waasmunster). Daarmee wil minister Diependale komaf maken de wirwar van structuren enerzijds en anderzijds de dienstverlening verbeteren, transparantie verhogen en de bouw- en renovatiecapaciteit van de woonmaatschappijen verhogen. Ook moeten de lokale besturen meer inspraak krijgen. 

"Met deze wirwar aan sociale woonorganisaties is het voor de kandidaat-huurders niet altijd even duidelijk waar ze nu juist moeten aankloppen. Daarom nemen we de beslissing om het sociaal woninglandschap grondig te hertekenen. Dit is de grootste hervorming ooit van het sociaal woonbeleid in Vlaanderen", laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. "We hebben met deze hervorming vijf duidelijke doelstellingen voor ogen: (1) de bouw- en renovatiecapaciteit van de woonmaatschappijen verhogen, (2) de dienstverlening verbeteren, (3) de complementaire werking tussen SVK en SHM verenigen en de aanvullende expertise en competenties zo goed mogelijk benutten, (4) de transparantie verhogen, en (5) minder betaalde mandaten en de regierol van de lokale besturen verhogen doordat zij over minstens 50% van de stemrechten beschikken in de toekomstige woonmaatschappijen".  (mb)

 

Lees ook:

REGIO. Sinds 1 juli is de nieuwe woonmaatschappij Woonpunt Waas actief in onze regio. Woonpunt Waas is een samenwerking tussen huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren. Door samen te...

SINT-NIKLAAS. De Provincie Oost-Vlaanderen investeert 296 000 euro in sociale verhuurkantoren met de bedoeling om meer woningen te verhuren. Het sociaal verhuurkantoor Waasland krijgt 54.000 euro...