Circusles op de lagere scholen

BEVEREN/SINT-NIKLAAS/LOKEREN. Het zullen leuke dagen worden voor de kinderen uit de lagere scholen wanneer vanaf september 2005 de Circusgroep uit Brugge, in 8 steden en gemeenten in Vlaanderen circusateliers zal opzetten. Voor het Waasland zullen Sint-Niklaas, Lokeren en Beveren worden bezocht door ervaren circusdocenten die de circusles zullen komen geven.De lessen gaan door na schooltijd, het ganse jaar door. De eerste les is een gratis proefles.

In de circusateliers leren de kinderen de belangrijkste basistechieken zoals jongleren met sjaaltjes, ballen, kegels, ringen, devilsticks, diabolo en Chinese bordjes. Er komt ook acrobatie bij te pas zoals salto's, piramides bouwen, handenstand en eveneens evenwicht op ton, bal, touw, eenwieler, stelten en rolla bolla.


Met deze brede waaier aan circustechnieken raken de lagere schoolkinderen het nooit beu. Bezig zijn met circus is vooral fun. Maar in de lessen wordt ook aandacht geschonken aan zelfexpressie, lichaamsbeheersing, leren samenwerken en ?leven, het stimuleren van creativiteit, respect voor elkaar en het materiaal.


Pedagogisch Directeur Bram Dobbelaere is professioneel circusartiest bij Cirq'ulation Locale. Hij is al jaren bezig met circusateliers en circusworkshops en hij zegt: "Eenmaal je iets onder de knie hebt, kun je ook echt een show geven aan vrienden, familie en later misschien ook aan het grote publiek. Aan de andere kant hoeft het showelement niet. Sommige gasten amuseren zich gewoon en hebben geen nood om hun kunsten en fratsen aan andere te tonen. Dat is juist het leuke aan circusateliers: er is voor ieder wat wils".


Naast circusateliers organiseert De Circusgroep ook circusworkshops op aanvraag. Het circusgezelschap Cirq'ulation Locale reist met hun shows ook rond in binnen- en buitenland.(F)