Volksvertegenwoordiger Ingrid Meeus wil screening verdachte brieven

TEMSE. De Wase volksvertegenwoordiger Ingrid Meeus, heeft een mondelinge parlementaire vraag gesteld aan de Minister van Landsverdediging in verband met verdachte brieven en postpakketten die meer en meer worden verstuurd naar prominenten. Vaak gaat het om grappenmakers, maar soms vormen de inhoud van deze enveloppen ook een ernstig gevaar voor de volksgezondheid.
De antrax-historie enige tijd geleden illustreert dat. De Belgische overheid heeft voor de opsporing van deze verdachte brieven en postpakketten, geen aparte gespecialiseerde dienst die een eerste screening op deze pakketten uitvoert. Om deze leemte op te vullen  hebben diverse Federale Overheidsdiensten onlangs de mogelijkheid geuit om deze eerste screening te laten uitvoeren door het ?Departement laboratorium van  Defensie? (DLD) die in op dit domein een enorme expertise heeft opgebouwd in functie van haar militaire takenpakket.
Het is een gespecialiseerd laboratorium binnen Defensie met als opdracht de bescherming te verzekeren tegen biologische, chemische en nucleaire wapens. Volgens Meeus kan het DLD worden ingezet. Hierop antwoordde  Minister Flahaut dat het departement Laboratorium van defensie zal tussenkomen bij incidenten met verdachte zendingen of pakketten. Daarbij zou het DLD instaan voor het nemen van stalen op de plaats van het incident ingeval van geopende zendingen, voor het nemen van stalen uit ongeopende zendingen, alsook voor het voorbereiden, herverdelen, conditioneren en transporteren van deze stalen naar biologische en chemische referentie-laboratoria voor analyse.
Het laboratorium DLD zal pas vanaf oktober 2006 deze diensten kunnen verlenen als gevolg van aanpassingswerken in de laboratoria, aankopen van bijkomende laboratoria-uitrusting en een interne en externe vorming van specialisten.
In de huidige stand van zaken zijn naast Defensie ook de Federale Overheidsdiensten Volksgezondheid, Justitie en Binnenlandse Zaken betrokken bij de voorbereidende werkzaamheden. De leiding berust bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, terwijl elke latere effectieve tussenkomst om evidente redenen steeds onder leiding van de bevoegde parketmagistraat zal gebeuren.
Voor de VLD-volksvertegenwoordiger Ingrid Meeus alleszins een succes.(F)