Burgemeester Minnebo wil Zwijndrecht realistisch besturen

ZWIJNDRECHT. Burgemeeester Willy Minnebo wil zijn gemeente besturen door oog te hebben voor alle facetten van het maatschappelijk leven. Hij weet dat de burger komt aankloppen bij de gemeente op heel wat vlakken: sociale zaken, sport, cultuur, jeugd, politie, lokale economie of openbare werken.
Dat die burger er voor naar de gemeente komt, vindt de burgemeester terecht maar het gemeentebestuur kan natuurlijk niet alle problemen of vragen oplossen. Er zijn grenzen. En die grens kan worden opgelegd dor et financieel plaatje dat er vaak aan verbonden is.
?Vooral op dat aspect moet het bestuur nauwlettend toekijken?, zegt Minnebo, ?We moeten zorgen dat de zaak sluitend blijft. En dat is niet altijd gemakkelijk omdat heel wat externe factoren daar een rol spelen?.
Het zijn factoren waarop de gemeente niet onmiddellijk vat heeft zodat ze genoodzaakt is ze te ondergaan. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de boete voor Zwijndrecht die door de Vlaamse Gemeenschap werd opgelegd omdat de belastingsvoet voor de personenbelasting met 1 %, te laag is. De liberalisering van de energiesector waardoor de gemeenten heel wat dividenden of deelname in de winsten, moeten missen.
Om die verloren inkomsten te compenseren werd de Elia-heffing ingevoerd maar daar wordt nog steeds op gewacht.Toch heeft Zwijndrecht er voor gekozen de belastingdruk te beperken en geselecteerd te werk te gaan in de verschillende dossiers en alle segmenten van de maatschappij aan hun trekken te laten komen.
Openbare werken is er zo ??n en voor Willy Minnebo zelf, een heel belangrijke want fraaie straten en pleinen geven de buurt een frisse aanblik en zorgen er ook voor dat de verloedering in bepaalde delen wordt voorkomen. Er worden dan ook inspanningen gedaan om straten te verbeteren. ?De inwoners brengen heel wat van hun vrije tijd door in eigen straat. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij verwachten dat de overheid hier aandacht voor heeft en de nodige investeringen doet?, zo besloot de Zwijndrechtse burgemeester toen hij de vernieuwde Heilige Geesthoek en Walstraat opende. (F)