Geen alarmerende resultaten bij 3 onafhankelijke onderzoeken naar PFOS

ZWIJNDRECHT. De voorbije weken werden drie onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten. Die onderzoeken gebeurden in opdracht van het FAVV, de Universiteit Antwerpen en ERM (voor 3M). Bij elk van de onderzoeken werden stalen genomen van eieren, groenten en fruit bij één of meerdere landbouwbedrijven in een straal van 15 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. 

Uit de resultaten blijkt dat er geen alarmerende resultaten zijn gevonden. Toch blijft voorzichtigheid geboden, zeker bij het consumeren van eieren van scharrelkippen. Die blijken hogere PFAS-waarden te bevatten in vergelijking met de eieren van kippen die onder dak leven. De gekende adviezen worden dus niet aangepast: het blijft aangeraden om geen scharreleieren te eten en groenten en fruit niet alleen uit eigen tuin te halen. "De kaart van de verontreiniging moet nu nog gedetailleerd worden, zodat onze inwoners weten waar ze staan. We wachten ook op verdere gezondheidsonderzoeken en risicoanalyses om positie in te nemen over sanering en schadeloosstelling", zegt Steven Vervaet, schepen van Leefmilieu. Burgemeester André Van de Vyver laat weten dat de gemeente na de zomer een informatievergadering plant. (mb)

 

Lees ook:

Subsidies voor innovatieve landbouwprojecten

OOST-VLAANDEREN.  Coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona Puur Natuur vzw krijgt voor haar project ‘Van spelt tot brood in het Waasland’ subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen. 

Vormingen voor volwassenen in Stekene

STEKENE. In het najaar van 2021 en tijdens de eerste maand van 2022 organiseert de gemeente Stekene in samenwerking met Avansa Waas-en-Dender (het voormalige Vormingplus) drie interessante vormingen voor...

De Klokke schenkt verse groenten aan De Variant

SINT-NIKLAAS. De Klokke vzw, zorgaanbieder voor mensen met een beperking, schenkt meer dan 100 kilogram verse groenten aan sociaal restaurant De Variant. De groenten zijn afkomstig van de...