Gemeente koopt Dancing Van Dijck

KRUIBEKE/BAZEL. De gemeenteraad heeft nu de aankoop van Dancing Van Dijck principieel goedgekeurd. Het gebouw, dat in de jaren zestig werd opgericht, zal als gemeentelijke feestzaal worden gebruikt. De jeugd zal er ook mogelijkheden krijgen om te fuiven maar ook senioren en gemeentelijke verenigingen zullen er gebruik van kunnen maken. De huidige uitbater zal het verder huren en net zoals vroeger zullen er weer bussen met bezoekers naar dancing Van Dijck kunnen komen. De gemeentelijke activiteiten krijgen echter wel voorrang. CD&V wilde het punt van de dagorde afvoeren maar dat werd weggestemd.

Dancing Van Dijck en de bijhorende gronden heeft een oppervlakte van meer dan  3000 m?. De gemeente zal er 425.000 euro voor betalen maar er zijn nog belangrijke werken uit te voeren. Zo moeten dringend werken aan het dak worden uitgevoerd want het is niet waterdicht, de elektriciteit zal worden aangepast en omdat het beter is voor het;milieu zal de centrale verwarming worden overgeschakeld op aardgas. Ook het sanitair voor de heren moet nog een beurt krijgen.


De huidige uitbater kan blijven mits betalen van een huur. Dancing Van Dijck is nog steeds open en zal, nu de gemeente het gebouw heeft aangekocht, ook niet sluiten. De zaak is ook vrij van brouwer. Burgemeester Denert zei dat het de bedoeling is de zaal rendabel te houden en dat het zo snel mogelijk in gebruik zal kunnen genomen worden door senioren en jeugd. Hij wil publiciteit voeren rond het gebruik van Dancing Van Dijck dat in afwachting van een nieuwe naam voorlopig "Gemeentelijke Feestzaal" zal heten.


De omwonenden hebben eerder reeds een petitie ingediend omdat ze vrezen voor overlast. Met hen werd geen rekening gehouden maar de burgemeester zei dat hij met bewoners uit de Hoogstraat had gesproken en dat die lang niet zo negatief staan tegenover de aankoop. Maar in de gemeenteraad waren toch een paar omwonenden aanwezig en toen de aankoop werd goedgekeurd sprongen ze boos recht en maakten afkeurende gebaren in de richting van Denert en verlieten de raadzaal.


Dat er voor de jeugd fuiven komen staat vast. Er zullen dan stewards ingezet worden en een reglement zal worden opgesteld. Het gebouw zelf wordt nog beter geïsoleerd  en geluidsisolatie zal aangebracht worden.
CD&V ging helemaal niet akkoord met de manier waarop met het dossier rond de aankoop van Dancing Van Dijck werd omgesprongen. Fractieleider Andre Lardon vond dat dossier onvolledig en wou het afvoeren van de dagorde. Hij vroeg zich af of de bestemming van het gebouw wel in overeenstemming te brengen is met de ligging in een woongebied met landelijk karakter en zelfs in een gedeeltelijk landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Omdat de gemeente geen fuifreglement heeft is in Kruibeke ook "alles" mogelijk.


Lardon vroeg ook of er nog met de buurtbewoners was gepraat nadat zij in januari hun grieven hadden voorgelegd. Merkwaardig was ook zijn opmerking en vraag, over een soort "testfuif" want in een gemeenteraadscommissie van 14 maart had burgemeester Denert gezegd dat er een 1 Mei-fuif zou komen om zo eens te kunnen evalueren of het wel de moeite loonde Dancing Van Dijck aan te kopen. "Vond er zo'n fuif plaats?", wilde Lardon weten maar een antwoord kwam daar niet op.


CD&V erkent dat de gemeente een feestzaal nodig heeft in Bazel en een fuifzaal voor Groot-Kruibeke, maar dat er wel een degelijk dossier bij hoort en dat eerst meer moet nagedacht worden. Daarom vroeg Andre Lardon het punt af te voeren ook al had niemand bezwaar tegen het inrichten van een gemeentelijke feestzaal in Dancing Van Dijck. Bij stemming werd de afvoering verworpen.(F)