Pomona opent voedselbos in Meerdonk
MEERDONK. Pomona opende gisteren, zondag 23 mei, haar eerste Pomona voedselbos in Meerdonk. Tussen half december 2020 en eind maart 2021 plantten 30 vrijwillige medewerkers van Pomona en Solidagro 150 boompjes en meterslange hagen op de 6000m2 akker aan de Pannekeetstraat in Meerdonk. Het voedselbos is een belangrijke vorm van herstellende landbouw die voedsel produceert en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen bodem en omgeving herstelt. Door hoogstam-, laagstambomen en stuiken te combineren wordt de oogst en de groei door de jaren heen verspreid. Meer dan 200 geïnteresseerden kwamen gisteren al langs om meer te weten te komen over voedselbossen.
"Met Pomona willen we onze coöperanten en consumenten voorzien van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding.", zegt Stéphanie De Caluwé, voedselboscoördinator bij Pomona. "We werkten hier in totaal ongeveer 400 uur om ons voedselbos vorm te geven. Het is ook geweldig om dit samen met een hoop enthousiaste mensen te doen. We organiseren regelmatig samenwerkdagen waar iedereen welkom is om een handje toe te steken." "De aanleg van het voedselbos is een gooi naar de toekomst: een toekomst waarin land- en tuinbouw floreert als nooit tevoren, in nauwe verbondenheid met de natuur. De boer keert terug naar wat hij ooit was: een verzorger. Hij zorgt voor zijn dieren en planten, hij zorgt voor zijn omgeving. Niet toevallig werd dit voedselbos aangeplant in onze meest landelijke deelgemeente, Meerdonk. Ik ben ervan overtuigd dat niet in het minst de Meerdonkenaren fier zijn dat een pioniersproject als dit op hun grondgebied verwezenlijkt is.", aldus burgemeester Maaike De Rudder.
Ook de provincie Oost-Vlaanderen steunt het project. "Een voedselbos is letterlijk een eetbaar bos! Meer groen, meer natuur en meer bomen: dit is nodig in onze strijd tegen de klimaatopwarming. Een prachtig voorbeeld van natuur-inclusieve landbouw. Dit project is bovendien uniek omdat het veel meer is dan zomaar een klimaatproject. Het is bovenal ook een project dat mensen samenbrengt.", weet gedeputeerde Riet Gillis.
Het is nog even wachten voordat deze voedselproductie op gang komt. Ondertussen geeft het voedselbos het Wase klimaat een belangrijk duwtje in de rug: de bodem wordt vruchtbaarder, het voedselbos beschermt tegen hevige windvlagen, droge zomers en hevige regenvallen en de biodiversiteit krijgt een boost. Binnenkort komen alvast 100 lagereschoolkinderen van Meerdonk langs om meer te weten te komen. Wie het Pomona voedselbos wil bezoeken, kan elke dag van zonsopgang tot zonsondergang een kijkje komen nemen. Het voedselbos bevindt zich in de Pannekeetstraat tussen wandelknooppunt 95 en 94 in Meerdonk.
crowdfunding voor een educatief boslandbouwpad Waasland
Pomona is met een crowdfundingcampagne gestart om een ‘Educatief boslandbouwpad Waasland’ te realiseren. Met het pad wil Pomona mensen tonen hoe ze hun eigen tuin klimaatbestendiger kunnen maken door misschien een mini-voedselbos aan te leggen of bepaalde struiken of bomen te planten. Ze krijgen alvast hulp van het Streekfonds Oost-Vlaanderen. Via #Een hart voor Waas, krijgt het project voor elke euro die het ophaalt, er een euro (tot maximum 5000 euro) van het Streekfonds Oost-Vlaanderen bovenop. Ook Solidagro en de gemeente Sint-Gillis-Waas steunen het project. "Elke bijdrage is welkom, maar wie 50 euro of meer steunt, wordt officieel meter of peter van één van de jonge boompjes in het voedselbos of onze boomgaard in Meerdonk. Doneer je meer dan 40 euro, dan ontvang je een fiscaal attest van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Hiermee krijg je 45% van je gift terug via de personenbelasting in 2022.", weet De Caluwé. Wie het project wil steunen, kan nog tot 15 juni terecht op eenhartvoorwaas.be/educatiefboslandbouwpadwaasland. (mb)