Temse bouwt nestvlot voor visdief

TEMSE.  De technische ploeg van de gemeente Temse heeft, met steun van het Regionaal Landschap Schelde Durme, een nestvlot voor visdieven gebouwd en te water gelaten in de Vuurkouter in Steendorp. Het vlot moet het broedsel beschermen tegen de vossen, ratten, marterachtigen en andere land- en grondpredatoren. De soort staat immers als kwetsbaar op de Vlaamse rode lijst.  Vogelliefhebbers van Natuurpunt zullen in de gaten houden, of de vogel daar effectief zal broeden. Vorig jaar hebben drie koppels visdief gebroed in het gebied. 

De visdief is een slanke vogel met een zwarte kopkap, een gevorkte staart en rode poten. De snavel heeft een oranjerode kleur met meestal een zwarte punt. Zij overwinteren langs de West-Afrikaanse kust, van Mauretanië  tot Libië maar komen tot bij ons om een legsel van 2 à 3 eieren uit te broeden. Een kuiltje in een zandachtige platte ondergrond dient als nest.

foto visdief: Willy Verschueren

Wie het vlot wil bekijken: het is te zien via de wandelweg Oeverdam (vertrek gemeenteplein Steendorp, richting Rupelmonde). Natuurpunt Waasland Scousele heeft er een uitkijkpunt dat voor het publiek toegankelijk wordt gemaakt. Zeker verrekijker meenemen! (mb, foto vlot: Arnold Moonen / foto visdief: Willy Verschueren)

 

Lees ook:

Meer natuur dankzij recyclage van frituurolie

LOKEREN. Het Lokerse bedrijf Quatra, Natuurpunt en intercommunale Durme-Moervaart (IDM) slaan de handen in elkaar om meer natuur te realiseren in Lokeren. Quatra ontwikkelde de OlioBox om gebruikte...