Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in teken van gelijke kansen op de woonmarkt

SINT-NIKLAAS. De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op zondag 21 maart staat dit jaar in het teken van gelijke kansen op de woonmarkt. In Sint-Niklaas start dan een campagne die slachtoffers en getuigen van racisme en discriminatie bij het huren of kopen van een woning moet aanmoedigen dit te melden. Op de website en social mediakanalen van de stad komen filmpjes met getuigenissen over de moeilijke zoektocht naar een woonst door racisme en discriminatie.

Discriminatie of racisme melden kan via het Welzijnshuis. Daar zal een hulpverlener helpen bij het indienen van een klacht bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Daarnaast sensibiliseert Sint-Niklaas zijn medewerkers en organiseert samen met Unia voor alle personeel een vorming over racisme en discriminatie, het belang om dit te melden en de verschillende meldingsmogelijkheden. Met Woonwijzer Waasland komt er een vormingsmoment voor alle hulp- en welzijnsorganisaties van het Waasland. 

Het stadsbestuur bevroeg op basis van het Gelijke behandelingsprotocol, waarbij iedere ondertekenaar zich engageert om niet te discrimineren, alle spelers op de immobiliënmarkt. Het rapport is nog in de maak. Op basis daarvan zet de stad de dialoog binnenkort verder. De sector neemt zelf reeds initiatieven om gelijke kansen te bevorderen en discriminatie te bestrijden, zoals opleidingen over de anti-discriminatieclausule, wetgeving rond racisme en discriminatie, opleidingen over omgaan met racisme en sensibilisering van het personeel.

Unia voor alle meldingen

De Dag tegen Racisme en Discriminatie is zeer zeker ook het moment om te benadrukken dat niet enkel op het vlak van huisvesting racisme en discriminatie kan gemeld worden aan Unia, maar ook op het gebied van alle andere levensdomeinen.  Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

Unia Regio Sint-Niklaas is bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 12 800 en online via melding.unia.be. Het Welzijnshuis Sint-Niklaas is gelegen aan de Abingdonstraat 99 (Dienst diversiteit, preventie en samenleving) en is bereikbaar via het telefoonnummer 03 778 37 43 of via email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (mb)

 

Lees ook:

Rode Kruis-Moerbeke-Wachtebeke zoekt vrijwilligers

MOERBEKE. De Rode Kruis-afdeling van Moerbeke en Wachtebeke is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de ploeg te versterken. Tot voor kort was er een zeker instroom van vrijwilligers via de gratis...

Covid-vaccinatiecampagne zit er op

SINT-GILLIS-WAAS/STEKENE. Het vaccinatiecentrum in ’t Paviljoen in WZC De Kroon in Sint-Gillis-Waas sloot op 30 maart de deuren. Daar konden inwoners van Sint-Gillis-Waas en Stekene zich laten...