Marc Van de Vijver legde eed af als nieuwe Beverse burgemeester

GENT/BEVEREN. Maandagmiddag heeft Marc Van de Vijver in de ambtswoning van gouverneur Andre Denys te Gent de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van de gemeente Beveren. Het was een bijzonder aangename plechtigheid omdat naast de uittredende burgemeester, François Smet, eveneens de topambtenaren van de gemeentelijke diensten aanwezig waren. Ook de naaste familieleden van de nieuwe burgemeester woonden de eedaflegging bij. Voor gouverneur Denys was het de derde burgemeester die hij installeerde. Eerder waren dat reeds de burgmeesters van Stekene met Stanny De Rechter en Nazareth.

De gouverneur legde eerst de nadruk op de belangrijkheid van Beveren in zijn provincie. Na Gent, Aalst en Sint-Niklaas maar voor o.a. Dendermonde en Eeklo en dat zijn toch steden die een belangrijke 'naam' hebben. "Een ongelooflijk goede gemeente, met een sterk groeipotentieel", zo zei de gouverneur. Marc Van de Vijver krijgt dus een gemeente met enorme mogelijkheden.


Gouverneur Denys omschreef ook het belang van de burgemeester. Hij is immers rechtstreeks aangesteld door de federale overheid en voor alles wat met veiligheid en volksgezondheid te maken heeft, is hij rechtstreeks verbonden met de Minister Van Binnenlandse Zaken. Ook met de gouverneur zal hij nauw moeten samenwerken. De morele waarde van een burgemeester is volgens Denys ook bijzonder groot. Ofschoon er overal wordt gewerkt met ombudsdiensten stelt hij toch vast, dat de bevolking toch nog steeds eerst bij de burgemeester komt als ze iets nodig heeft. Dat toont aan dat de mensen de burgemeester echt respecteren als de vertrouwensman bij uitstek. Volgens Marc Van de Vijver zelf, is hij de 'burgervader'. De burgemeester is het eerste aanspreekpunt op gemeentelijk vlak. De gouverneur wil daarom intens samenwerken met alle burgemeesters. " Zij zijn voor mij bijna de belangrijkste partners die ik heb", zo zei hij.   

Hij wees ook naar François Smet die voor Marc Van de Vijver een goed voorbeeld was. "Ik heb waardering voor hem", aldus de gouverneur, " Hij was wel populair maar niet populistisch, iemand met een goede dossierkennis en die daaruit een autoriteit en een uitstraling haalde die bijzonder waardig was. François Smet is het goede voorbeeld van hoe een burgemeester moet zijn".


Marc Van de Vijver zei als nieuwe burgemeester, dat het een droom is van iedere gemeentepoliticus om burgemeester te mogen of te kunnen worden. Een eer die hem nu te beurt viel. Het is geenszins een gemakkelijke opdracht. " Het is een voorrecht, het is boeiend maar tevens een zware uitdaging", aldus Van de Vijver. Zoals de gouverneur al zei, hij weet dat hij een goed voorbeeld had aan François Smet. Van hem werd meer dan 12 jaar geleden ook gezegd dat het niet eenvoudig zou worden om Marcel van der Aa op te volgen. Toch is Smet uitgegroeid tot een monument in Beveren. De nieuwe burgemeester beloofde zich 200 procent in te zetten om in zijn voorgangers voetsporen te blijven. " Ik wil proberen een meerwaarde te betekenen voor de gemeente en vooral voor de inwoners", zei Van de Vijver nog.


Hij uitte ook zijn dankbaarheid naar de gouverneur toe, omdat de plechtige eedaflegging kon plaatsvinden in aanwezigheid van zijn echtgenote, kinderen en familie en de topambtenaren van de gemeente die in de toekomst zijn naaste medewerkers zullen worden. Vroeger was dat zo niet en het is Andre Denys zelf, die het invoerde omdat hij ook als gouverneur zijn eed kon afleggen in aanwezigheid van zijn familie.

 

Als attentie overhandigde  Marc Van de Vijver hem een delftse schotel met centraal het kasteel Cortewalle en daar rond beelden van de eigenheid van de deelgemeenten. Ook werd hem een cd geschonken waarop alle gegevens stonden van het bezoek aan Beveren door de gouverneur in het kader van diens "Ronde van Vlaanderen". De gouverneur was dankbaar voor het aandenken en zei dat Beveren, dat hij als eerste bezocht, een voorbeeld was voor de andere gemeenten. Hij vroeg dan het glas te heffen op de nieuwe burgemeester en het tweede op de gezondheid van de vroegere burgemeester Smet. Maar daar ging Marc Van de Vijver niet mee akkoord en hij wou dat het eerste glas champagne zou gedronken worden ter gelegenheid van de verjaardag van François Smet. Hij werd precies 66 jaar op de dag van de eedaflegging van zijn opvolger.(F)