Lien De Saegher wint de Klasseprijs 2020 met masterproef over ruimte-educatie

SINT-PAUWELS/LEUVEN. Lien De Saegher (KU Leuven) uit Sint-Pauwels heeft de Klasseprijs 2020 voor onderwijsscripties gewonnen. Lien De Saegher studeerde stedenbouw en ruimtelijke planning. 

Voor haar masterproef onderzocht ze in 14 leermethodes van de lagere school hoe wonen in Vlaanderen vandaag wordt gepresenteerd. Volgens De Saegher zijn in de meeste leermethodes vooral vrije villa’s te zien en dat is geen realistische verwachting voor de toekomst. Daarom pleit zo voor ruimte-educatie op school. "Elke dag verdwijnen er in Vlaanderen 10 voetbalvelden aan open ruimte, Vlaanderen raakt elke dag meer en meer versnipperd. We zullen op een andere manier moeten nadenken over wonen en bouwen.", aldus De Saegher. 

De jury koos haar werk uit 76 inzendingen. Ondanks de stevige concurrentie, landde de Klasse-redactie op een unanieme beslissing. "De Saegher slaagt er ook in een op het eerste gezicht ‘onsexy’ maar maatschappelijk zeer relevant thema op een heel verfrissende manier te brengen. Haar argumentatie is erg sterk opgebouwd. Ze verrast bovendien als niet-leraar met haar sterke analyse van de leermethodes én met haar kwalitatieve lesmateriaal.", weet juryvoorzitter Nele Beerens. 

Het was de 18de keer dat de Klasseprijs werd uitgereikt. (mb, foto: Kevin Faingnaert)

 

Lees ook:

Opnieuw zomerscholen in Sint-Gillis-Waas

SINT-GILLIS-WAAS.  De gemeente Sint-Gillis-Waas organiseert voor de derde keer zomerscholen.  Daarmee krijgen kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar, die met een taalachterstand kampen, de...

Vlaams geld voor vernieuwing Wase scholenbouw

SINT-NIKLAAS/STEKENE. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert net geen vier miljoen euro in nieuwe en vernieuwde schoolgebouwen. In het Waasland gaat er in totaal 913.402,29 euro naar...

Eerste Wase daltonschool start in Waasmunster

WAASMUNSTER. Op 1 september opent in Waasmunster de eerste Daltonschool in het Waasland de deuren. In de pedagogische visie van de daltonscholen gaat er meer aandacht naar het individu.