Beveren wil het sluikstorten aanpakken

BEVEREN. De gemeente Beveren gaat het probleem van sluikstorten aanpakken. Uit de cijfers blijkt dat het probleem steeds groter wordt. De Beverse Milieudienst kreeg tussen 1 januari tot 30 september maar liefst 598 sluikstortmelding binnen. Dat is een stijging van 62 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

"In de realiteit zijn er nog heel wat meer sluikstorten. Nu worden sluikstorten dikwijls opgeruimd door onze reinigingsploegen, nog voor deze gemeld worden door de verontwaardigde burger. Het is overduidelijk dat het, ondanks de vele inspanningen van de zwerfvuilvrijwilligers, de Wase Werkplaats en onze diensten, zo niet meer verder. Het is dweilen met de kraan open. Een meer repressief beleid dringt zich op en dat is precies waar we werk van willen maken.", zegt schepen van Milieu Filip Kegels. 

De gemeente levert al heel wat inspanningen om het probleem in te dijken. Zo wordt altijd geprobeerd om de daders op te sporen. Boetes kunnen oplopen tot meer dan 200 euro. Daarnaast zijn er heel wat vrijwilligers die op regelmatige basis zwerfvuil ruimen. De Milieudienst en de reinigingsploegen verwijderen gemeld sluikstort binnen de 3 werkdagen. Om sluikstorten te vermijden, zijn er op het grondgebied van Beveren 540 vuilbakjes die minstens tweemaal per week geledigd worden.

Nu wil het gemeentebestuur zwaarder inzetten om controles om overtreders te betrappen. De Milieudienst zal nog meer manuele controles uitvoeren en recidivisten krijgen hogere boetes opgelegd. Tegelijk wil de gemeente de pakkans vergroten door bijkomende camera’s te plaatsen. "We willen investeren in de aankoop of leasing van camera’s voor plaatsing aan de bekende ‘hotspots’ om sluikstort te ontraden en zoveel als mogelijk te verbaliseren. Tegelijkertijd gaan we werk maken van een werkgroep met alle betrokken actoren om een integraal plan van aanpak uit te werken in de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil.", weet Kegels. 

Volgens Ronny Ruys, medewerker dienst Milieubescherming, is een propere gemeente de verantwoordelijk van elke inwoner: "Willen we zwerfvuil en sluikstort bannen, dan moet ieder een duit in het zakje doen: Gooi of dump uw afval niet zomaar op het openbaar domein. Neem het mee naar huis als er geen vuilbakje in de buurt is en sorteer zoals het hoort. Geen enkele oplossing is 100% zaligmakend. We rekenen op al onze burgers om onze mooie gemeente proper te houden!"

sluikstort melden

Inwoners van Beveren kunnen sluikstort melden via het Digitaal Loket op beveren.be.  (mb)

 

Lees ook:

Zwijndrecht heeft last van sluikstorters

ZWIJNDRECHT. De politie van Zwijndrecht schreef al een tiental GAS-boetes uit voor sluikstorten. Er zijn de jongste tijd vaker sluikstorters actief die vuilzakjes in openbare vuilbakken gooien...

Politie trekt rijbewijzen in tijdens controles

KRUIBEKE/TEMSE.  De politie van de zone Kruibeke-Temse heeft in de nacht van zaterdag op zondag extra verkeers- en overlastcontroles gehouden. Daarbij liepen een 55-jarige man uit Temse en een...

Snelheidscontroles in Temse

TEMSE. De politie van de zone Kruibeke-Temse hield deze week snelheidscontroles in Temse. In de Doornstraat reden van de 72 gecontroleerde voertuigen er 27 te snel. Aan de Legen Heirweg werden 93...