PVDA wil praktijktesten in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. PVDA Sint-Niklaas legt haar voorstel voor praktijktesten opnieuw op tafel. Dat deed de partij een jaar geleden ook maar toen bleek de tijd niet rijp. Met de wereldwijde protesten tegen racisme wil de partij het opnieuw proberen.  

Volgens gemeenteraadslid Jef Maes zijn dergelijke testen nodig omdat er in Sint-Niklaas dikwijls mensen werden gediscrimineerd op de woningmarkt. "Mensen met beperkte financiële middelen worden vaak achtergesteld. Mensen met een andere kleur of buitenlandse naam krijgen al te vaak de melding dat het huis of appartement al is verhuurd, zelfs al hebben ze voldoende financiële middelen. Als je dan arm en buitenlands bent, dan wordt je vaak dubbel gediscrimineerd.", zegt Maes.  Met praktijktesten naar het voorbeeld van Brussel, Gent en Antwerpen wil Maes de discriminatie terugdringen. "Iedereen weet dat er grote immokantoren zijn in Sint-Niklaas die discrimineren op de woningmarkt. Het wordt tijd dat daar verandering in komt. Uit een nieuwe studie van de VUB blijkt dat praktijktests wel degelijk effect hebben. In Gent, de stad die ze in 2015 als eerste invoerde op de woningmarkt, bleek oorspronkelijk 26 procent van de makelaars te discrimineren op basis van afkomst. In 2019 was dat gedaald naar 14 procent.", aldus Maes.  (mb)

 

Lees ook:

PVDA wil meer verkeersveiligheid 

SINT-NIKLAAS. PVDA Sint-Niklaas wil vandaag op de bijzondere algemene commissie rond verkeersveiligheid een aantal voorstellen lanceren voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in de stad stad....