Belangrijke werken in Waterwinbossen van Clinge

CLINGE (NL). Evides Waterbedrijf en natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap starten in februari met werken in de bossen van Clinge, Sint Jansteen en de Wildelanden. De bossen, net over de Nederlandse grens, trekken veel Vlaamse recreanten. In het gebied wordt industrie- en drinkwater gewonnen en daar gelden strenge milieuregels. De natuur kan er wel wat hulp gebruiken want een deel van de fijnsparren in de bossen zijn aangetast door de letterzetter. Aangetaste bomen die een gevaar vormen voor wandelaars en fietsers zullen gekapt worden. 

Daarnaast zal het rustgebied voor dieren groter en rustiger worden. Daarvoor zullen twee paden omgevormd worden tot bos. Op een derde stuk mogen alleen nog wandelaars zonder hond komen. Wandelaars zullen voorrang krijgen. Dat betekent dat fietsen enkel toegestaan zal zijn op de bewegwijzerde mountainbikeroutes (mtb) en doorgaande fietspaden. Wandelaars die via het Klingspoor in het bos komen, krijgen een extra pad. Ze hoeven daardoor niet meer over het fietspad te lopen.

Bij de Wildelanden komt aan de ingang Ellestraat een hek om het parkeren van auto’s te voorkomen. Parkeren is hier niet toegestaan omdat onopgemerkte lekkages van olie, brandstof of koelvloeistof kunnen een directe bedreiging voor de waterwinning vormen. Bij alle ingangen van de Waterwinbossen komen nieuwe borden met de spelregels voor bezoekers. De hoofdingangen krijgen nieuwe infopanelen met daarop een kaart en uitleg over de waterwinning en de natuurwaarden. De hondenlosloopgebieden en ruiterroute krijgen een nieuwe, duidelijkere markering.

De werkzaamheden starten in februari en zullen naar verwachting in mei 2020 klaar zijn. De Waterwinbossen blijven tijdens de werkzaamheden toegankelijk. 

belangrijke leefgebieden

De natuurgebieden bij Clinge, Sint Jansteen en Heikant zijn onder meer belangrijk leefgebied voor de beschermde zwarte specht, wespendief, veldkrekel en reeën. Die hebben rust en ruimte nodig. Daarnaast leven er onder andere beschermde vleermuizen, libellen, sprinkhanen en vlinders, en komen er bijzondere mossen en ruim vijfhonderd soorten paddenstoelen voor. Het is ook de enige locatie in Zeeland waar eekhoorns leven. (mb)

 

Lees ook:

Fiets wint aan populariteit

BEVEREN. De fiets wint steeds maar aan populariteit in Beveren. Dat blijkt uit tweejaarlijkse tellingen op een 50-tal locaties. Tussen 2012 en 2018 verdubbelde het aantal getelde fietsen. Ook in...

20e editie van Erfgoeddag op 24 en 25  april

REGIO. Dit weekend vindt de 20ste editie van Erfgoeddag plaats. Dit jaar is het thema ‘De Nacht’.  Overal in het Waasland kan je terecht voor coronaproof erfgoedactiviteiten zoals wandelingen en...