Beveren bouwt schuld verder af

BEVEREN.  Het gemeentebestuur van Beveren heeft de jaarrekening gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de gemeente verder werkt aan de afbouw van de schulden.  In 2018 werd er voor 6 000 000 euro aan leningen opgenomen en werd er tegelijkertijd voor 10,2 miljoen euro aan leningen afgelost. Beveren sloot het jaar 2018 af met een postief resultaat van 12,5 miljoen euro. 

De gemeente besteedde 88,6 miljoen euro aan exploitatie-uitgaven. Dat is een stijging van 7,15 procent in vergelijking met 2017. De stijging is volgende het gemeentebestuur te wijten aan het doorschuiven van de OCMW-dotatie en de personeelstuitgaven. De personeelskosten stegen als gevolg van een  loonindexering tijdens 2018, diverse aanstellingen, vaste benoemingen en optrekken 2e pensioenpijler. Verschillende projecten als het nieuwe administratief centrum, de ombouw van het oude zwembad tot sportcomplex en duurzame werken waren goed voor 27,7 miljoen euro aan investeringen. Tegenover de uitgaven staan 111,3 miljoen euro aan exploitatie-inkomsten. Dat zijn de inkomsten uit onder andere belastingen en subsidies. De inkomsten waren hoger dankzij meer inkomsten uit de belasting op drijfkracht. 

"We kunnen stellen dat er nu al vijf jaar op rij minder leningen opgenomen dan er afgelost worden. In 2018 werd er 10,2 miljoen euro afgelost en 3,1 miljoen euro aan intrest op onze schulden betaald. De schuldgraad is dus dalende en dat heeft ook een duidelijk effect op de jaarlijks betaalde aflossingen en intresten.", zegt burgemeester Marc Van de Vijver. "We mogen echter niet op onze lauweren rusten. Ondanks de aanhoudende inspanningen die we als gemeentebestuur leveren, torst Beveren, ondanks ruime financiële marges, nog steeds een relatief hoge schuldenlast. Maar net zoals vroeger al gezegd, is dat gelukkig niet problematisch omdat we hier ruime reserves en een uitgebreid en goed onderhouden patrimonium tegenover kunnen zetten". (mb)

 

Lees ook:

Subsidie voor ‘een dorp voor een dorp’

KRUIBEKE.  De vereniging ‘Een dorp voor een dorp’ uit Kruibeke krijgt 10 000 euro subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen voor de ontwikkeling van thuiszorg en de ondersteuning van studerende...

Ruim 927.000 euro subsidie voor restauratie VTS-site

SINT-NIKLAAS. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een erfgoedpremie van ruim 927.525 euro toegekend voor de restauratie van de VTS-site in Sint-Niklaas. Met het geld zullen het...