Kruibeke belangrijke schakel in de contacten Belgi?-Roemeni

KRUIBEKE. Ir?ne Gorrebeeck, schepen voor ontwikkelingssamenwerking en Europese projecten in Kruibeke, kon - op uitnodiging van Minister van Buitenlandse Zaken, Karel de Gucht - als lid van de sociaal-maatschappelijke delegatie deelnemen aan een bezoek aan Roemeni?. De minister wilde o.a. tijdens deze missie de aandacht te vestigen op de Belgische verwezenlijkingen en perspectieven in Roemeni? op economisch en sociaal-maatschappelijk vlak. De rol van Kruibeke is daarin vrij belangrijk want de gemeente leverde reeds heel wat bijdragen om Roemeense sociaal-maatschappelijke noden te vervullen. Kruibeke werd omwille van zijn jarenlange actieve verzustering met het dorp Moldovita gevraagd om deel uit te maken van deze missie. Het feit dat de jeugdwerking van "een dorp voor een dorp" onlangs een Gouden Ster van Europa mocht ontvangen, was zeker niet vreemd aan deze uitnodiging. Aan dit Sociaal Maatschappelijk Forum in Boekarest, namen beleidsverantwoordelijken uit Belgi? met hun respectievelijke Roemeense partners deel met o.a. Leuven/Cristian, Kruibeke/Moldovita, Beveren/Falticeni, Nijlen/Hodora. 
Uit de inleiding onthouden we dat Belgi? in Roemeni? vertegenwoordigd is via een 170-tal activiteiten van gemeenten en een aantal lokale projecten. Het was na de revolutie dat een enorme solidariteitsgolf in Vlaanderen op gang is gekomen die in het beginstadium vooral bestond uit goederenkonvooien. De meeste lokale Roemeni?werkingen groeperen zich nu rond thema's als: onderwijs, gezondheidszorg, bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg, versterking van gemeentebesturen, uitbouw van sociale diensten, ouderenzorg, jeugdwerk, sociale organisaties, lokale economie, landbouw, toerisme, minderheidsgroepen en kansarmen, enz. Hierbij hoort de inzet van honderden vrijwilligers die in heel wat gevallen worden ondersteund, zowel op logistiek als op financieel vlak, door hun gemeentebesturen.
Kruibeke startte de samenwerking met Moldovita in 1990. In het werkingsoverzicht werd informatie gegeven over de hoofdaccenten waarrond de werking van het Kruibeekse "een dorp voor een dorp" zich nu concentreert. 
Op het vlak van onderwijs gaat de aandacht nu naar het verstrekken van studietoelagen voor financieel zwakke studenten. Meerdere studenten konden dank zij de steun van sponsors uit Kruibeke door 17,35 euro per maand, verder studeren in het Hoger Onderwijs en aan de Universiteit.    
Op het gebied van jeugdwerking kregen jongeren in Moldovita de kans om deel te nemen aan een opleiding tot jeugdbegeleider en werd met een lokale jeugdvereniging gestart. Spelmateriaal werd van Kruibeke naar Moldovita overgebracht.  Dit jeugdproject dat vooral gedragen wordt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers werkt met de logistieke steun van de gemeente Kruibeke, met subsidies van de Europese Commissie voor de projecten 2002 en 2003 en met subsidies voor 2004 van de Provincie Oost-Vlaanderen. Op 3 februari 2005 ontvingen ze van de Europese Commissie  een "Gouden Ster" . 
Op het vlak van toerisme werken beide gemeenten samen aan de ontwikkeling van een toeristisch netwerk  en hoopt men de renovatie van het museum ook verder samen te kunnen aanpakken. Een aantal mensen werd aangemoedigd om hun huizen zodanig in te richten dat ze bed en breakfast kunnen aanbieden. Getuige van de evolutie op dat vlak is de mooie folder voor toeristen die door de burgemeester van Moldovita tijdens het sociaal-maatschappelijk forum aan de deelnemers werd uitgedeeld.
Voor de versterking van het lokaal bestuur, werden in het verleden een brandweerwagen en een waterpomp van Kruibeke naar Moldovita gebracht, uiteraard met de nodige logistieke ondersteuning en begeleiding door brandweermensen uit Kruibeke.
Schepen Ir?ne Gorrebeeck over het overleg in Roemeni?: "Het feit dat op dit ogenblik meer dan 170 Belgische en Roemeense gemeenten samen werken en hebben zij reeds heel wat ervaring en kennis opgebouwd waardoor in heel wat gevallen, een echte goede vertrouwensrelatie is ontstaan is. Dat was ??n van de basisgedachten en grondslagen van dit overleg. In beide landen voelen de projectverantwoordelijken echter wel een duidelijke nood aan een erkende gesprekspartner op overheidsvlak Zowel in Walloni? als in Vlaanderen wordt de werking gedragen door vrijwilligers en zijn er geen middelen voorhanden om een professionele co?rdinatie tussen de vele projecten te organiseren."(F)