Beveren promoot duurzaam bouwen

BEVEREN. Reeds in 2003 heeft de gemeente een project uitgewerkt rond "Duurzaam bouwen en verbouwen". Belangstellenden konden toen op een infoavond alles vernemen over de aanleg van groendaken en het gebruik maken van zonne-energie. Op 10 en 11 mei wil het gemeentebestuur nu hout en energie in de belangstelling brengen tijdens infoavonden. De nadruk ligt op rationeel energiegebruik wat goed is voor het milieu maar ook centen bespaart. In het tweede luik wil Beveren het gebruik van FSC-gelabeld hout promoten.

Het project werd voorgesteld door milieuschepen Ludo De Block en de gemeentelijke duurzaamheidsambtenaar Nele De Maeyer. Zij legden er de nadruk op dat "Duurzaam bouwen of verbouwen" te maken heeft met aandacht voor het grondstoffengebruik of kiezen voor mens-en milieuvriendelijke materialen en het beperken van bouwafval maar ook het uitkijken naar het verminderen van het toekomstig energie-en waterverbruik.
Op een eerste infoavond op dinsdag 10 mei om 20u in CC Ter Vesten, zal gehandeld worden over tips en premies die er bestaan voor een rationeel energiegebruik. De dag nadien, woensdag 11 mei om 20u, volgt een infoavond rond FSC-hout, een organisatie i.s.m. Houthandel Van Acker, die als enige zaak dat soort hout mag leveren. De letters FSC staan voor Forest Stewardship Council en dat betekent Internationale Raad voor Duurzaam Bosbeheer. Een organisatie waarin vooruitstrevende boseigenaars, houthandelaars, milieugroepen en vertegenwoordigers van lokale bevolkingen samenwerken om wereldwijd het bosbeheer te verbeteren.  Hout dat afkomstig is uit een FSC-gekeurd bos draagt het bijzonder label.
Het kan hout zijn uit de noordelijke bossen zoals grenen of grove den dat een behandeling kreeg met hete lucht. Het krijgt vaak een garantie van 15 tot 20 jaar. Het tropisch hout daarentegen uit Zuid-Amerika of Zuidoost -Azi?omt er meer van illegale houtkap en roofbouw zonder daarbij rekening te houden met de rechten van de inheemse volkeren en goede lonen voor bosarbeiders. "Dat willen we nu precies voorkomen", aldus schepen De Block. In de natuurtuin van Hof ter Saksen zijn de loopbruggen in FSC-hout geplaatst en bovendien koopt de gemeente jaarlijks ook dit soort hout aan voor realisaties zoals bv. zitbanken.
Heeft Beveren een leverancier bij Houthandel Van Acker aan de Vesten, de gemeente wil eveneens en actie voeren om schrijnwerkers aan te zetten een certificaat te bekomen om dat FSC-hout te mogen bewerken. "Er zijn bijna geen schrijnwerkers die het bezitten", aldus nog schepen De Block, " En het is nochtans interessant het certificaat te bezitten want dan kunnen ze werken voor mensen die het FSC-hout willen gebruiken bij het bouwen of verbouwen"
De gemeente Beveren biedt vanaf 1 maart 2004 ook reeds subsidiemogelijkheden. De subsidie bedraagt 25 % van het factuurbedrag met een maximum van 650 euro en geldt vanaf een minimum factuurbedrag van 1000 euro. Ze kan maar 1 keer per gebouw worden aangevraagd.
De scholen worden ook betrokken bij de kennis van het gebruik van duurzame materialen. Voor leerlingen vanaf het 4de leerjaar en het vanaf het 1ste middelbaar,  zijn er rondleidingen van 1 uur, achter de schermen van het recreatiebad om zo zelf vast te stellen hoe de zonnepanelen op het dak, het water van het zwembad verwarmen. Op aanvraag kunnen de leerlingen ook uitleg krijgen door de energieco?nator. Dit aanbod geldt enkel voor de maanden mei en juni 2005.
Voor belangstellenden rond "Duurzaam bouwen en verbouwen" wordt er een nieuwe brochure uitgegeven waarin alle gegevens terug te vinden zijn. Tijdens de infoavonden van 10 en 11 mei, wordt "Bouwen in Beveren" voor het eerst verspreid.(F)