Kruibeke werkt in ontwikkelingssamenwerking in Jemen

GROOT-KRUIBEKE. In 2001 werd reeds een convenant inzake ontwikkelingssamenwerking afgesloten tussen de gemeente Kruibeke en de Vlaamse Gemeenschap. Na een inloopfase van 3 jaar werd een goede samenwerking opgebouwd met Al Udayn in Jemen. Om een nieuwe convenant af te sluiten moet de gemeente een strategisch en een operationeel actieplan opstellen. Kruibeke speelt in op deze kans en zal zijn aanvraag voor het aangaan van de convenant indienen. Uit het strategisch actieplan moet ook blijken dat de gemeente duurzame ontwikkeling en ge?ntegreerde beleidsthema's opgenomen heeft in het gemeentelijk beleid inzake OS.
Daarnaast werd een operationeel actieplan voor 2005 opgesteld dat de doelstellingen, de vooropgestelde resultaten, de geplande acties en een budgettair plan bevat.In de komende jaren wordt de uitbouw van de dienst ontwikkelingssamenwerking en een sensibilisatie van de bevolking inzake thema's over duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking, beoogd.
In de samenwerking met Al Udayn werd gekozen om te werken rond cultuur, toerisme, communicatie, waterbevoorrading, jeugd en gezondheidszorg. Daarbij wordt de klemtoon gelegd op het versterken van de democratie en cre?ren van gelijke kansen in Al Udayn. Door de inzet voor gezondheidszorg en gehandicaptenwerking, kunnen meer kansen worden gegeven aan vrouwen.
Door Jemen te belichten op een positievere manier hoopt Kruibeke dat in de toekomst ook andere organisaties, gemeenten, landen hun steun geven aan Al Udayn. In het totaal worden vijf doelstellingen vooropgesteld voor 2005: het bevorderen van het ge?ntegreerd gemeentelijk beleid, het bevorderen van de samenwerking rond gezondheidszorg, de sensibilisatie van bevolking en personeel inzake ontwikkelingssamenwerking, werken aan de capaciteitsopbouw van de dienst en een bevorderen van de bestuurlijke samenwerking tussen Kruibeke en Al Udayn.(F)