Kruibeekse sp.a met de hond naar rusthuis

GROOT-KRUIBEKE. De sp.a wil met een speciale actie de aandacht vestigen op het bestaande verbod op huisdieren in de rust- en verzorgingstehuizen. Zondag 1 mei brengt de sp.a-Kruibeke, samen met enkele trouwe viervoeters dan ook een bezoek aan het rusthuis Altena. De sp.a wijst op de positieve invloed die huisdieren uitoefenen op het algemene welzijn van senioren. Dat is reeds herhaaldelijk wetenschappelijk vastgesteld. Dat de zorg voor bejaarden en voor rusthuisbewoners in het  bijzonder, de sp.a nauw aan het hart ligt werd onlangs nog bewezen door de concrete afschaffing van de vaak onrechtvaardige onderhoudsplicht. Nu pleiten de mandatarissen van sp.a-Kruibeke voor de weliswaar gecontroleerde, aanwezigheid van huisdieren in onze rusthuizen. Dieren kunnen de levenskwaliteit gunstig be?nvloeden, dat is algemeen bekend. Honden stimuleren bejaarden om zich te bewegen, om beter te gaan kijken en luisteren. De bewoners van de rustoorden strelen de dieren en ontspannen zich.
Voorzitter Ivo Pallemans zegt: " Australisch onderzoek toonde aan dat de aanwezigheid van een hond het welzijn van de residenten aanzienlijk bevordert: er is een verlaging van de bloeddruk, een stabilisatie van de angst, van vermoeidheid, van verwarring en een verhoging van kracht. Wekelijkse bezoeken met Golden Retrievers in rust- en verzorgingstehuizen hebben bij mensen met Alzheimer een enorme verbetering in hun sociale interacties aangetoond".
sp.a-Kruibeke gaat dan ook op de eerstvolgende ocmw-raad voorstellen om een project op te zetten met de vzw Chakka. Deze vereniging promoot de wederzijdse en positieve relaties tussen mens en dier en heeft tot doel om zo de kwaliteit van het leven te verbeteren.
Chakka organiseert onder meer hondenbezoeknamiddagen in rust- en verzorgingstehuizen. In Belgi? zijn er nog heel weinig RVT's die huisdieren van bewoners of een tehuisdier toelaten. En is de hond niet 'de trouwste vriend van de mens', zo vraagt de sp.a zich af.
Zondag 1 mei om 10.30 u stapt de partij het rusthuis binnen met honden en omdat het 1 mei zullen ze ook traditioneel rode rozen uitdelen aan de bewoners.(F)