Activiteitenweek rond dementie

SINT-NIKLAAS.  Vrijdag is het werelddag dementie. Sint-Niklaas profileert zich al jaren al jaren als dementievriendelijke stad. Naar aanleiding van de werelddag rond dementie heeft de stad haar dementiewijzer in een nieuw jasje gestoken. De wijzer bevat praktische communicatietips en biedt eerste hulp bij praktische vragen over dementie. De brochure is vanaf 1 oktober verkrijgbaar aan de balie van het welzijnshuis, bij ’t Punt en via de familiegroep dementie en de familiegroep jongdementie. 

Verder zijn er in aanloop van de dag rond dementie verschillende activiteiten. Vanaf vandaag is in de cafetaria van de woonzorgcentrum De Spoele de tentoonstelling De Walvis en eentje met portretten van bewoners rond oude beroepen en ambachten te zien. 

Op donderdag 20 september is er om 19.30 uur in de bibliotheek een praatcafe over dementie met als thema ‘Muziek in je hoofd - effect van muziek op een dementieproces’. Dit onderwerp wordt gebracht door Sofie Bauwens, in samenwerking met de Familiegroep dementie. 

Op de werelddag dementie, 21 september, worden in de woonzorgcentra van het OCMW van Sint-Niklaas alle bewoners met dementie extra verwend met een massage van studenten van het Instituut Sint-Carolus. Sensorisch turnen, werken met de tovertafel, fingerfood, kamerconcerten door Papaja … het is maar een greep uit het overige aanbod van activiteiten die doorgaan in het kader van de week van dementie binnen de woonzorgcentra van het OCMW. In De Gerda en in Den Aftrap aan het Gerdapark komt een zorgboerderij langs met geiten, schapen, kippen … Het omgaan met dieren geeft mensen met dementie een positief belevingsgevoel. Ook personen met dementie die thuis wonen zijn welkom van 13.30 tot 16.30 uur.

Toneel Herinneringen 22 september

‘Herinneringen’ is een voorstelling van Tgoesting geschreven voor familie, vrienden en personeel van personen met dementie. Daar waar woorden onvindbaar lijken, biedt ‘Herinneringen’ herkenning door poëzie en muziek aan te reiken. TGoesting is een collectief van geëngageerde twintigers onder leiding van Elise Burm en Niels Nijs. De opbrengst van deze voorstelling gaat naar De Companjong vzw, een vereniging van en voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers. Reservatie via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via telefoon 0474 56 89 12. Tickets: 10 euro. (mb)

 

Lees ook:

Het is vandaag Werelddag Dementie

SINT-NIKLAAS.  Het is vandaag, 21 september, Werelddag Dementie.  Vandaag is er een vertelmoment ‘Mijn oma is kwijt’ in LDC De Schutterij. Sint-Niklaas zet nog tot 27 september dementie letterlijk in...

De Companjong steunt mensen met jongdementie

REGIO. In ons land kampen tussen 3.000 en 12.000 mensen met jongdementie. Geïnspireerd door de West-Vlaamse vzw Het Ventiel en eigen ervaring richtte Christine Vandenbranden de vzw De Companjong op. De...