Wase kankerpatiënten doen mee aan Zwintriatlon in Knokke

SINT-NIKLAAS. Het oncologisch centrum van het AZ Nikolaas neemt vandaag met het team Tria+ deel aan de 20ste editie van de Zwintriatloon. Dat is een ploeg van 36 kankerpatiënten en hun buddies. Samen met een borstverpleegkundige, revalidatiedeskundige en drie artsen startte de ploeg in januari met de intensieve trainingen. Om de groep helemaal klaar te stomen, deden ze al mee aan onder meer de 10 miles van Antwerpen en Waasmunster en de Mister T-triatlon in Gent. 

Beweging is voor kankerpatiënten belangrijk. Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben patiënten die regelmatig sporten tot 40 procent minder kans op herval. Ook klachten als vermoeidheid verminderen aanzienlijk. Het initiatief gaf de hele groep een fysieke en mentale boost. "Regelmatig samen sporten creëert een band, iedereen motiveert elkaar, en dat geeft energie", aldus Melina Soubry. 

De Zwintriatlon start aan de Damse Vaart in Sluis met 1 kilometer zwemmen, gevolgd door 45 km fietsen door de Belgische en Nederlandse polders. Na nog eens 10 kilometer lopen bereiken ze de finish in Knokke. Voor de Tria-plussers is de ervaring tot hiertoe dermate positief dat er plannen zijn voor anders sportieve uitdagingen. (mb, foto: Melina Soubry & Dr. Ines Deleu)

 

Lees ook:

Levensloop Beveren mikt op het miljoen

BEVEREN. Eind oktober vindt op het atletiekterrein in de Klapperstraat in Beveren de vierde Levensloop Beveren plaats. Met reeds 72 ingeschreven teams en 1037 deelnemers belooft de marathon ten...

PVDA niet blij met verhoging erelonen AZ Nikolaas

SINT-NIKLAAS.  PVDA is niet blij met de verhoging van de erelonen in AZ Nikolaas van 110 procent naar 150 procent. Dat de meerderheidspartijen N-VA en SP.A die stijging hebben goedgekeurd, kan er bij de...