Belseelse topwetenschapper krijgt Landau- Spitzer Award

BELSELE. Dr. Jef Ongena uit Belsele en Dr. Yevgen Kazakov van het Labo voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School hebben de prestigieuze  Amerikaanse Landau- Spitzer Award ontvangen. Het duo kreeg de prijs samen met twee collega’s uit het fusielab van MIT Boston voor hun grensverleggende bijdrage om tot een haalbare, efficiënte en duurzame elektriciteitsproductie te komen via kernfusie. In hun theoretisch onderzoek hebben ze een techniek bedacht om de elektriciteitsproductie 3 tot 10 keer efficiënter te maken. 

De jury van de Landau-Spitzer Award 2018  motiveerde de keus keuze voor het bekroonde wetenschappelijk onderzoek letterlijk als volgt: "Voor de experimentele verificatie, door middel van collaboratieve experimenten, van een nieuw en zeer efficiënt ion cyclotronresonantie-verwarmingsscenario voor plasmaverhitting en de opwekking van energetische ionen in magnetische fusiemachines"

Als winnaar van de Award en leider van het winnende  team is Jef Ongena uitgenodigd om in november 2018 in de Verenigde Staten voor een internationaal gezelschap van ruim 1.500 wetenschappers een lezing te houden over in het vaktijdschrift Nature Physics 'A recipe for more plasma' wordt genoemd. (mb)