Communiekleed uit valschermstof neergestort vliegtuig

HAASDONK. Op het gemeentehuis van Haasdonk werd na de inhuldiging van het gedenkteken ter nagedachtenis van het neergestort legervliegtuig Halifax in 1944, nog lang nagekaart en Kruibekenaar Camiel Steenssens had voor de familie van 1 van de verongelukte soldaten en de vele aanwezigen die er in 1944 reeds bij waren, een paar verrassingen.

Zo had hij zelfs een dame uitgenodigd die destijds haar plechtige Communie deed in een kleed dat was gemaakt uit de stof waaruit een van de valschermen was vervaardigd. Bijzonder veel personen hebben achteraf de parachutestof verwerkt tot een kleedje of een bloes.


Camiel Steensens was als knaap van een jaar of 12, 's anderendaags ter plekke en hij weet dat de bemanning geen ogenblik kans had de valscherm te gebruiken. Die zaten in bruine pakken en wanneer op enkele drukknoppen werd geduwd, sprong de zijden stof er uit. Steenssens had nu Elisa Govaert uitgenodigd op het Haasdonkse gemeentehuis. Ze woont momenteel in Berchem maar is afkomstig uit Kruibeke. Een naaister had voor haar een prachtig communiekleedje gemaakt uit de parachutestof. De foto van die dag werd voorgesteld en een kopie overhandigd aan de Canadese familie Morris.


Maar Camiel had nog meer bij. Een hangertje in de vorm van een kruisje en dat was gemaakt uit het doorzichtig plexiglas van de cockpit van het vliegtuig. Ze noemden dat toen "mica". Een dorpsgenoot van Camiel had het kruisje destijds gemaakt voor zijn dochtertje, om te dragen op het kleed.


Tenslotte had de Kruibekenaar ook nog een schoenlepel of 'schoentrekker' bij en die was dan weer gemaakt uit aluminium waaruit de romp en de vleugels gebouwd waren. Nog steeds was die schoenlepel in gebruik maar de eigenaar wilde hem nu toch schenken aan de familie Morris. Ook het "mica" kruisje werd geschonken. De broer van soldaat Fred Morris, zei veel sympathie te hebben voor het Belgische volk, nam een glas wijn en wilde met alle aanwezigen daarop toasten.(F)