Rode Kruis Temse is 'Druk in de weer'

TEMSE. De afdelingsvoorzitter van het Rode Kruis, Catherine De Ryck, heeft naar aanleiding van de start van de stickerverkoop, gezegd dat de afdeling 'druk in de weer' is. Dat verduidelijkte ze door de werking in 2004 naar voor te brengen.

De vrijwilligers van de hulpdienst presteerden in dat jaar 1030 uren aan preventieve hulpacties. Onbetaald, maar onbetaalbaar zoals dat nu wordt genoemd. Vorig jaar werd ook de afdeling jeugdrodekruis heropgestart. Bij de 10 tot 12-jarigen legden 22 jongeren een examen "helpertje" af en 8 deden dat als 13 tot 15-jarigen voor het examen 'junior helper'. Maandelijks worden activiteiten georganiseerd voor die kinderen. Zij zullen zich trouwens ook inzetten bij de verkoop van de stickers. Vorige zondag waren ze ook al in Leuven om er deel te nemen aan de Fiesta of een 'dagje Rode Kruis'.


De cursus 'helper', vanaf 16 jaar, kreeg vorig jaar 32 deelnemers en vanuit die cursus kwamen 4 personen de afdeling bijstaan. Zulke cursus bestaat uit 2 delen: levensbedreigende en niet-levensbedreigende situaties. Bij simulaties leren de cursisten de eerste hulptechnieken tot in de kleine details aan.


Het Rode Kruis heeft ook een afdeling ziekenhuisbibliotheek en ze gaan wekelijks langs in het ziekenhuis De Pelikaan en in de serviceflats. In 2004 kwamen hiervoor 2 vrijwilligers bij. Verder heeft het Rode Kruis ook de dienst van het bloed. Het aantal bloedafnames stijgt elk jaar: in 2002 waren er 1046, in 2003 1108 en in 2004, 1152. Zo konden er ook in totaal 82 eretekens worden uitgereikt aan bloedgevers die 20, 40, 60,, 80 of 120 maal bloed gaven.
Het was ook in 2004 dat de afdeling Temse de dienst "Sociale Hulpverlening" oprichtte. Daarbij brengen vrijwilligers wekelijks een bezoekje aan de bejaarden in rustoord "De Reiger".(F)