Slachtofferbejegening een belangrijk gegeven voor Zwijndrechtse politie

ZWIJNDRECHT. In het Zonaal VeiligheidsPlan krijgt politionele slachtofferbejegening bijzondere aandacht. Op heel wat vlakken kunnen slachtoffers vallen, die best begeleiding kunnen gebruiken om wat is gebeurd te verwerken. Is slachtofferbejegening een taak van iedere politieambtenaar, in Zwijndrecht beschikt het korps op een gespecialiseerde medewerker met vooropleiding van maatschappelijk assistent en die steeds oproepbaar moet zijn. Daarnaast is er ook nog een hoofdinspecteur als diensthoofd burgerzorg die per jaar 310 uren kan bijspringen.
In 2004 kon gedurende een half jaar geen beroep gedaan worden op de gespecialiseerde medewerker omdat die een basisopleiding  tot hoofdinspecteur, met als bijzondere kwalificatie politionele slachtofferbejegening, volgde. Vorig jaar bracht echter de dienst burgerzorg, jeugd en gezin/ politionele slachtofferbejegening, een extra-personeelslid aan.
Zwijndrecht heeft ook een protocol van bovenzonale samenwerking met PZ Antwerpen waardoor in extreme omstandigheden de slachtofferzorg  van lokale politie Antwerpen kan gevraagd worden om bijstand. Er kan hierbij beroep gedaan worden op de korpspsycholoog.
In de beleidsnota van de gemeente Zwijndrecht, staat eveneens vermeld, dat het OCMW een partner kan zijn  bij de functie van slachtofferbejegening.
De opdracht richt zich  bij deze functie naar de slachtoffers op de domeinen opvang, zowel praktisch als emotioneel, informatie en doorverwijzing. (F)