Jommeke en zijn vader bij overhandiging eerste Rode Kruis-sticker

TEMSE. Aan de bibliotheek bij het beeld van Jommeke, werd de eerste sticker die dit jaar tijdens de veertiendaagse van het Rode Kruis zal worden verkocht, overhandigd aan burgemeester Luc De Ryck. Dat gebeurde niet alleen onder het alziende oog van Jommeke zelf maar ook van diens vader, striptekenaar Jef Nys. De plechtigheid, waaraan ook 35 leerlingen van het 3de leerjaar van de basisschool 'De Vlierklaver' meewerkten, werd geleid door Catherine De Ryck, afdelingsvoorzitter Rode Kruis Temse.

Dat Temse een belangrijke gemeente werd bij de stickeractie van het Rode Kruis 2005, is een gevolg van het kiezen van de figuur van Jommeke als onderwerp. Hij wordt immers 50 jaar jong en zijn geestelijke vader Jef Nys is Temsenaar. Het is dan ook niet van gisteren dat Temse een stripgemeente is. Het bronzen standbeeld van Jommeke is een werk van de plaatselijke beeldhouwer Valeer Peirsman en dateert uit 1998. Het beeld staat symbool voor Temse als stripgemeente. Het werd ontworpen in opdracht van Jef Nys zelf.


Het Rode Kruis van de gemeente kan daar nu zeker van genieten en de hoop wordt uitgesproken dat de stickerverkoop, die donderdag van start gaat, mag leiden tot het aan de man brengen van 2000 stickers. Vorig jaar werden er 1650 verkocht.


De overhandiging van de eerste sticker aan de burgemeester maakte een schitterend moment uit waarbij het Rode Kruis de medewerking kreeg van het gemeentebestuur, de uitgeverij Dupuis die de boeken van Jommeke de leeswereld inzendt en basisschool De Vlierklaver. Jef Nys was onmiddellijk akkoord om als eregast aanwezig te zijn. Jommeke zelf had voor de gelegenheid zijn Rode Kruis outfit aangetrokken.


De leerlingen van het 3de leerjaar zongen een Jommekeslied en maakten er een passend dansje bij. Ze waren verkleed in de verschillende stripfiguren uit de Jommekesboeken met Filiberkes, Annemiekes en Rozemiekes. Het was ? van hen die ook de eerste sticker aan de burgemeester bezorgde. Het Rode Kruis schonk alle kinderen als herinnering een gouden medaille van de vereniging.


Ter promotie van de stickerverkoop 2006 werd op hun school ook een filmpje gemaakt door Rode Kruis Vlaanderen. Rode Kruis Temse en de collega's uit Beveren, die hun ziekenwagen ter beschikking stelden, werkten mee aan de opnames van een kleine EHBO-initiatie.


Het Rode Kruis Temse is dus klaar voor de stickerverkoop waarvan de opbrengst zal gebruikt worden om een fotokopieermachine aan te schaffen  en eveneens materiaal voor de dienst leergangen. De veertiendaagse loopt vanaf donderdag 28 april tot donderdag 12 mei.(F)