Gedenkplaat onthuld voor neergestorte Halifax 1944

BEVEREN/KRUIBEKE. In aanwezigheid van heel wat leden van Vaderlandslievende Verenigingen, schepen Marc Van de Vijver van Beveren en burgemeester Antoine Denert van Kruibeke, werd in de Heirbaan, op de grens van de twee gemeenten, een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van een neergestorte Halifax tijdens de nacht van 24 april 1944. Schepen van de Vijver onderstreepte: "Dag op dag, 61 jaar geleden, hebben hier 8 jonge mensen hun leven gelaten in een strijd die voor hun generatie en de vele na hen, heeft gezorgd dat er in een vrije wereld kon en kan geleefd worden".

Aan het gedenkteken in de Heirbaan stond ook de familie van Sergeant Fred Morris, een van de slachtoffers van de Canadese Luchtmacht. Het waren zijn broer Bob en diens echtgenote Laura en een kleinzoon, die aanwezig waren. Ook een neef van piloot Thomas Eliott was uit Canada meegekomen. Maar ook plaatselijke getuigen die in 1944 na deze oorlogsdaad, ter plekke waren komen kijken, woonden de plechtigheid bij. Bij hen Roland Van Goethem die 's nachts  met de fiets uit Beveren kwam en zich nog herinnert dat de uniformen in de bomen hingen en Camiel Steenssens uit Kruibeke die over interessante documentatie beschikte en uren kan vertellen over feiten uit die periode.


Maar toch gaat heel grote verdienste naar Ludo Van Hout die met de vzw "Belgian Aviation History Association" of BAHA studies uitvoert van het luchtvaartgebeuren van toen. Met het Archaeology Team zoeken ze naar vliegtuigwrakken. In het najaar 2004 slaagden zij er nog in om succesvol bergingen van wrakken af te sluiten in Stekene, Waasmunster en Gottem. In juni zal BAHAAT een bijzonder groot museum openen in Erembodegem en de naam "Broken Wings" zal krijgen.


 De interesse rond deze door de Duitsers neergehaalde Halifax is niet nieuw. Hij was reeds voorwerp van een studie in 1992 die werd gepubliceerd in het tijdschrift van de Heemkundige Kring "Het Land van Beveren". Het was toen een schitterend initiatief om Robert Morris en diens echtgenote te ontvangen op Cortewalle. Zij kennen dus Beveren.  Bob is de gemeente en heel de regio dankbaar dat men hier de 'crew' van de Halifax LW622 "DT-R" niet vergeten is. Hij wees er ook op dat er ook Canadese soldaten van de landmacht meewerkten aan de bevrijding van Antwerpen.
Het toestel, een viermotorige bommenwerper, was op weg naar Karlsruhe voor een speciale missie. Aan boord bevond zich apparatuur om de communicatie tussen Duitse jagers te verstoren. Het werd aan de Heirbaan neergehaald door Oberleutnant Heinz-Wolfgang Schnaufer die met zijn Messerschmitt Bf 110-nachtjager was opgestegen op de basis van Sint-Truiden. De 8 bemanningsleden, Canadezen en Britten, kwam om en werden begraven op het Antwerpse Schoonselhof. De familie Morris heeft zondag daar ook een bezoek gebracht.   
Schepen van de Vijver bracht het verhaal in herinnering en haalde er terecht ook een moment van bezinning bij. Hij zei: "Een oorlog heeft nog nooit problemen opgelost maar wel telkens voor vele problemen gezorgd. Dit moet de boodschap zijn die wereldwijd moet uitgedragen worden". De toekomstige Beverse burgemeester, hoopte dat de onthulling van de gedenkplaat ter nagedachtenis van deze jonge mensen, de boodschap ook mee zou mogen uitdragen.


Het nieuwe gedenkteken staat naast het fietspad op de Heirbaan op een perceel grond dat ter beschikking werd gesteld door eigenaar Van Laere. Het is de bedoeling, dat ook komende generaties nog eens stil staan bij dit toch wel trieste oorlogsincident. Maar dat ze er meteen ook weet van hebben dat tijdens de 5 jaar luchtoorlog boven België?er duizenden slachtoffers vielen. (F)