Waar is de Beverse Polenlaan?

BEVEREN. In Stekene is de Polenlaan genoegzaam bekend maar in Beveren zijn er toch nog steeds bijzonder veel inwoners die deze straat er niet kunnen "thuisbrengen".

De straatnaam "Polenlaan", werd in de gemeenteraad van maart in principe vastgesteld. Het betreft een deel van de N70 tussen het politiekantoor en de rotonde ter hoogte van kasteel Cortewalle. "Polenlaan" is een passende naam want hij verwijst naar de Poolse bevrijders van 1944. De laan begint trouwens aan het Generaal Maczekplein dat ook al als herinnering aan de Polen werd aangelegd. In een parkje staat een borstbeeld van de generaal.


Generaal-majoor  Stanislaw Maczek  overleed in 1994. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over de eerste pantserdivisie van het Poolse leger. Zijn troepen speelden in de herfst van 1944 een belangrijke rol bij de bevrijding van delen van Oost-en West-Vlaanderen en het Noorden van Antwerpen. Na de oorlog verkoos hij in ballingschap te leven in Schotland, liever dan terug te keren naar het door communisten geregeerd vaderland. Maczek overleed dan ook in Edinburgh op 102-jarige leeftijd.


Beveren blijft deze man dus in herinnering houden met een monumentje en nu ook met een straatnaam. Het is wel een 'laan' geworden omdat het hier toch over een brede weg gaat met uitgesproken stedelijk karakter en omgeven door bomen. (F)