Zaterdag Plastic Attack in Coltruyt Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. In meer dan 20 landen is een beweging op gang gekomen om plastic te weren uit  winkels. Ook in ons land is een burgerinitiatief dat winkeliers, voedingsbedrijven en politici vraagt om snelle en concrete acties te ondernemen om de immense afvalberg en de plastic soep aan te pakken. Om die vraag kracht bij de zetten, voert de beweging een zogenaamde Plastic Attack uit op winkels. Zo is er zaterdagvoormiddag om 11 uur een plastic attack op de Colruyt in de Nijverheidsstraat te Sint-Niklaas. Actievoerders zullen er inkopen doen, de goederen strippen van nutteloze verpakkingen en de verpakkingen achterlaten.  Ook andere winkels mogen zich aan actievoerende klanten verwachten.

"We gebruiken almaar meer plastic maar gebruiken het steeds minder lang. Terwijl plastic niet vergaat. Gevolg? Tegen 2050 zal er meer plastic dan vis in de oceanen zijn. Die vervuiling wreekt zich tegen ons want ondertussen vinden we minuscule plasticdeeltjes terug in ons kraantjeswater en op ons bord", zeggen initiatiefnemers Chris Wauman en Debby Burssens uit de Elisabethwijk, die hiervoor samenwerken met zanger Sioen en Mei Plasticvrij. "Wij willen met onze actie verbeterpunten meegeven aan de winkels: vermijd plastic wrapping om meerdere producten te labelen, verpak geen individuele groenten, biedt alternatieven aan voor de plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling en bakkerij, biedt geen individueel verpakte koekjes meer aan, geen isomoschaaltjes voor vleeswaren … En biedt droge voeding zoals aardappelen, bloem, suiker, rijst, noten … in bulk aan. Recycleren is één ding, maar de allerbeste plasticbesparing is die plastic die je niet gebruikt", aldus Wauman. 

De beweging vraagt een algemeen verbod op alle plastic boodschappentassen en alle kleine plastic zakjes in de winkels, een algemeen verbod op de verkoop van plastic wegwerpbekers, borden, bestek en rietjes. Ook statiegeld op drankverpakkingen en een switch naar zoveel mogelijk verpakkingsvrije producten en herbruikbare verpakkingen staat op het eisenlijstje. Wie wil, kan hier de petitie ondertekenen. (mb)

 

Lees ook: