Incidenten met migrantenjongeren in Beverse zwembad

BEVEREN. Het Vlaams Belang vraagt maatregelen voor de volgende vakantieperiode want tijdens de paasvakantie zijn er opnieuw, zoals de voorbije twee jaar, ernstige problemen met allochtone jongeren in het zwembad van Beveren. Bruno Stevenheydenes vernam van getuigen dat  de toestand in het zwembad elk jaar verergert. Namens de Vlaams-Belangfractie heeft hij het punt toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van dinsdag 26 april.
 De jongeren komen meestal met het openbaar vervoer vanuit Antwerpen. Twee jaar geleden heeft de politie reeds moeten optreden na verboden wapendracht, fietsdiefstallen, ordeverstoring en het toebrengen van vernielingen, onder meer  op geparkeerde auto's. Dit jaar is er sprake van een toename van pesterijen en intimidaties in het zwembad.
Stevenheydens klaagt aan: "Verschillende zwembadbezoekers hebben hun verontwaardiging uitgedrukt over het gebrek aan respect van de migrantenjongeren voor andere bezoekers. Op sommige dagen namen de migrantenjongeren bezit van het zwembad en werden andere bezoekers gepest en getreiterd totdat deze, soms zelfs al na 15 minuten, het zwembad verlieten. Jonge meisjes werden in het zwembad achtervolgd en ge?ntimideerd. Meisjes en vrouwen die gebruik maakten van het stoombad werden lastiggevallen. Verschillende ouders hebben de beslissing genomen om hun kinderen tijdens de paasvakantie niet te laten gaan zwemmen".
 Getuigen hebben gemeld dat ook het personeel van het zwembad onrespectvol werd behandeld en dat onterecht door de ruziezoekers de discussie over het verschil in afkomst werd uitgespeeld.  Andere bezoekers waren er getuigen van dat het personeel machteloos stond tegenover kleine en grove baldadigheden, dat er vernielingen werden aangebracht en het onderhoudspersoneel bekogeld werd met schoenen. De politie is meermaals ter plaatse moeten komen.
De Vlaams-Belangfractie wenst te vernemen welke maatregelen het college gaat nemen om gelijkaardige problemen tijdens de volgende vakantieperiode te vermijden. Op zijn minst zou men ervoor moeten zorgen dat jongeren die reeds eerder voor problemen hebben gezorgd en waarvan de identiteit gekend is, de toegang wordt geweigerd.  Eventueel kan men onderzoeken in welke mate men het zwembad tijdens de vakantieperiode kan voorbehouden voor inwoners van Beveren, uiteraard zonder onderscheid!
Twee jaar geleden heeft men bij de politie de mogelijkheid geopperd om te onderzoeken of bewakingscamera's de rust kunnen doen terugkeren tijdens de vakantieperiodes. In Antwerpen werden echter de openingsperiodes van zwembaden door gelijkaardige feiten aangepast, maar volgens Vlaams Belang mag het zover in Beveren niet komen.(F)