Vlaams Belang vraagt afschaffing tolgeld Liefkenshoektunnel en aanleg spoortunnel

BEVEREN. Op de provincieraad zal Bruno Stevenheydens van het Vlaams Belang het hebben over de mobiliteitsproblemen na de ingebruikname van het Deurganckdok binnen enkele maanden. Hij wil daarmee correcte informatie verkrijgen en nadien bij de Vlaamse overheid aan te dringen op gepaste maatregelen om dringende knelpunten op te lossen. Een ander Bevers provincieraadslid, Luc Maes (VLD) heeft ook al  een motie toegevoegd  met de vraag aan de Vlaamse regering om de tolgelden aan de Liefkenshoektunnel binnen een redelijke termijn af te schaffen en geen nieuwe tolgelden in te voeren voor het gebruik van de aan te leggen Oosterweelverbinding. Raadslid Maes beperkt zich dus enkel tot de financi?le kant van de zaak met de motivatie dat er nergens anders in Vlaanderen tolgelden dienen betaald te worden.
 De Liefkenshoektunnel tolvrij maken is volgens Stevenheydens in de 1ste plaats nodig om het Waasland en Antwerpen te behoeden voor een blijvend verkeersinfarct na de opening van het Deurganckdok. De Liefkenshoektunnel is op dit ogenblik de enige toltunnel, veel auto- en vrachtbestuurders kiezen nog liever voor een mogelijke file op de Antwerpse ring dan tolgeld te betalen. Een tolvrije Liefkenshoektunnel dient via de bestaande wegeninfrastructuur zoals Expresweg en R4 rond Gent, beter aangesloten te worden op de E17/E40 zodat het vrachtverkeer niet enkel aangewezen is op de E17.  De Vlaams-Belangfractie wil de motie van Luc Maes aanvullen en verbeteren zodat de provincieraad van Oost-Vlaanderen aan de Vlaamse regering duidelijk stelt dat er dringend iets moet ondernomen worden aan het mobiliteitsprobleem in Oost-Vlaanderen, het Waasland en rond Antwerpen.
In een motie zou de provincieraad er dus moeten op aandringen bij de Vlaamse regering dat de tolgelden moeten afgeschaft worden, er voorrang moet worden gegeven aan de bouw van een spoortunnel, de Expresweg vrij wordt gemaakt van verkeerslichten en de toegangsweg naar de Westerschelde-tunnel via de R4 rond Gent verkeerslichtvrij aan te sluiten op de E17/E40.(F)