Jongeren verdedigen resolutie voor een waardig levenseinde in Europees Jongerenparlement

SINT-NIKLAAS. Op 15 en 16 maart 2018 hebben tien zesdejaars van de Broederschool Humaniora twee dagen lang gedebatteerd in de Senaat. Dat was een onderdeel van de Europolis II-sessie van het Europees Jongerenparlement. De voorbije jaren vonden die sessies plaats in een commissiezaal van het Europees Parlement, maar als alternatief deed het halfrond van de Senaat prima dienst.

Naast een drietal Vlaamse scholen tekenden een aantal scholen uit Brussel en Wallonië present. Het ging er aan toe zoals in het parlement: alle leerlingen spraken in hun moedertaal terwijl de debatten simultaan werden getolkt door studenten vertaler-tolk. Vanuit de rode pluche zetels mochten de tien laatstejaars uit Sint-Niklaas hun eigen voorstel tot resolutie over een waardig levenseinde voor elke EU-burger verdedigen. Ze hadden zich ingewerkt in de materie, een ontwerptekst geschreven en de debatten voor alle andere commissies voorbereid tijdens hun vrije tijd en de middagpauzes op school. Ze brachten het er heel goed van af en de hun resolutie werd na een pittig en soms geanimeerd debat aanvaard met meer dan 70% van de stemmen. (mb)

foto: vlnr:achteraan: Louis Olbrechts (leerkracht), Xavier Peirsman, Brent Boel, Diana Saipova, Bart Le Clercq, Inés Viturro-Piñeiro, Jeroen Decuyper (leerkracht), vooraan: Emiel Weyers, Hannah Carter, Hazel Tyssen, Nele Blontrock, Bram Daelman.

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS.  Een zeskoppige delegatie van de Bovenbouw Humaniora van de Broederschool heeft deelgenomen aan de jongste Nationale Selectie-conferentie van het Europees Jongerenparlement (EYP) in...